Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Банки
  3. Над 200 млрд. евро на Руската централна банка са блокирани от ЕС

Банки

Над 200 млрд. евро на Руската централна банка са блокирани от ЕС

Над 200 млрд. евро на Руската централна банка са блокирани от ЕС - Tribune.bg
Снимка:
© pixabay

Европейският съюз е блокирал активи на Руската централна банка за повече от 200 млрд. евро, откакто Москва нахлу в Украйна, според най-нови данни, цитирани от агенция Блумбърг, което подчертава значението на продължаващите дискусии за това как да се използват тези средства, за да се помогне за възстановяването на засегнатата от война страна.

Държавите от ЕС съобщиха новите данни за блокираните активи след 10-ия пакет от санкции, който принуди банките да разкрият информация за размера на притежаваните от тях руски активи. Изискванията за отчитане на активите на руската централна банка са в сила в целия ЕС от 12-ти май.

„ЕС се ангажира да гарантира, че Русия ще плати за щетите, причинени в Украйна“, каза в интервю за Блумбърг говорителят на Европейската комисия Кристиан Виганд, който потвърди данните и добави: „Ето защо ЕС проучва начини за използване на руските замразени и обездвижени активи за тази цел“.

ЕС също така е замразил 24,1 млрд. евро под формата на руски частни активи на санкционирани физически и юридически лица след началото на инвазия на Москва в Украйна преди повече от 14 месеца. Съюзът е санкционирал почти 1500 лица, ограничил е износа на стотици стоки и технологии и се е насочил към много от ключовите източници на приходи на Москва, но продължава да изпитва трудности при намирането и замразяването на активи на санкционираните руски милиардери.

Европейската комисия работи в тясно сътрудничество с Швеция, която е ротационен председател на ЕС, „за да придвижи напред дискусиите“ относно предложените варианти за използване на замразени активи на централната банка на Русия, отбеляза още Виганд.

ЕС също така продължава дискусиите по този въпрос с международни съюзници, „за да осигури необходимата координация на международно ниво“, но „тези разсъждения са както юридически, така и технически сложни“, каза еврокомисарят.

Очаква се лидерите на ЕС да обсъдят това на следващата си среща през юни, предава БНР.

Отделно, ЕС разглежда правомощията за изземване на частни активи на санкционирани руснаци в случай на престъпление, разширявайки списъка с престъпления, като пране на пари и корупция, за да включи възможността за избягване на европейските санкции.

ЕС и неговите съюзници многократно са казвали, че Русия трябва да плати за разрушенията, които Москва нанесе на Украйна. Този принцип наскоро беше препотвърден на срещата на върха на Г-7 в Япония.

Държавите членки на ЕС проучват начини да използват някои от блокираните руски активи, за да допринесат за бъдещото възстановяване на Украйна. Един от вариантите, който се обсъжда, е да се инвестират активите на централната банка и на други руски държавни активи и да се използват всички приходи от тях за Украйна, съобщи по-рано Блумбърг.

Анкети