Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Банки
  3. Петима са кандидатите за поста ръководител на Европейската инвестиционна банка

Банки

Петима са кандидатите за поста ръководител на Европейската инвестиционна банка

Петима са кандидатите за поста ръководител на Европейската инвестиционна банка - Tribune.bg
Снимка:
© БГНЕС

Петима кандидати се явиха за поста президент на Европейска инвестиционна банка, обяви белгийският министър на финансите Винсент ван Петегем, първата от няколкото водещи длъжности в Европейския съюз, предава Ройтерс.

ЕИБ, определяна като най-голямата многостранна финансова институция в света по активи ще бъде ключов играч във финансирането на амбициозния преход на Европа към икономика с нулеви нетни въглеродни емисии и по-дигитализирана икономика.

Настоящият ръководител на ЕИБ, германецът Вернер Хойер, заема позицията от 2012 г. Той ще се оттегли в края на годината, оставяйки свободно мястото си в банка, която има общ баланс от 544 милиарда евро (582,24 милиарда долара) и записан капитал от 249 милиарда евро.

Петима са какндидатите да поемат поста на Хойер. Това са Маргрете Вестагер от Дания, вицепрезидент на Европейската комисия, финансовият министър на Испания Надя Калвино, Даниеле Франко – бивш генерален директор на централната банка на Италия и бивш министър на финансите на страната, бившият министър на финансите на Полша и настоящ вицепрезидент на ЕИБ Тереза Червинска и бившият министър на енергетиката на Швеция и също настоящ вицепрезидент на ЕИБ Томас Острос.

„Можем да кажем, че наистина сме разглезени за избор, защото всички кандидати са отлични“, каза германският финансов министър Кристиан Линднер пред репортери.

ЕИБ е кредиторът на ЕС, който оперира в 160 страни, като предлага заеми, гаранции, капиталови инвестиции и консултантски услуги. Той е специално фокусиран върху борбата с изменението на климата и опазването на околната среда и устойчивата енергия.

Изборът на ръководител на ЕИБ ще бъде обсъдено следващата седмица на среща на финансовите министри на ЕС в Испания, но решение вероятно ще бъде взето едва през октомври, посочва Ройтерс, цитирайки свои източници.

За страните от ЕС предстоят още избори през 2024 година – предстои да бъдат избрани ръководители на Комисията, Съвета и Парламента.