Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Банки
  3. Централната банка на Мексико повиши икономическата прогноза за 2023 г.

Банки

Централната банка на Мексико повиши икономическата прогноза за 2023 г.

Централната банка на Мексико повиши икономическата прогноза за 2023 г. - Tribune.bg
Снимка:
© pixabay

Централната банка на Мексико повиши прогнозата си за икономическия растеж на втората по големина икономика в Латинска Америка през тази година след по-добър от очаквания старт до 2023 г., предаде АФП.

Брутният вътрешен продукт (БВП) вече се очаква да нарасне с 2,3% през тази година в сравнение с предишната прогноза от 1,6%, съобщиха от Централната банка на Мексико.

Според официалната оценка през първото тримесечие на 2023 г. БВП е нараснал с 3,7% спрямо година по-рано, което според Банката на Мексико отразява „устойчивостта на икономиката“.

Перспективите за следващата година обаче леко се влошиха, като сега се очаква БВП да нарасне с 1,6%, което е по-малко от предишната прогноза за 1,8%, каза тя.

Намаляването на прогнозата за 2024 г. се дължи на по-слабите перспективи за индустриалното производство в Съединените щати, които са ключов търговски партньор, посочи централната банка в тримесечния си доклад.

Банката на Мексико остави основния си лихвен процент непроменен на рекордно високото ниво от 11,25% през май след 15 последователни увеличения, правейки пауза в отговор на охлаждането на инфлацията.

Централната банка повтори, че нейният управителен съвет „счита, че ще бъде необходимо да поддържа референтния лихвен процент на сегашното му равнище за продължителен период от време“, за да сведе инфлацията до целевото равнище от три процента.

След като миналата година достигна двугодишен връх от над осем процента, годишната инфлация в Мексико се понижи до около 6,2 процента през април, което е най-ниското ниво от октомври 2021 г. насам, според официалните данни.