Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Банки
  3. UBS е на крачка от придобиване на Credit Suisse

Банки

UBS е на крачка от придобиване на Credit Suisse

За да осъществи сделката за придобиване „UBS“ иска от правителството на Швейцария гаранции в размер на 6 млрд. долара

UBS е на крачка от придобиване на Credit Suisse - Tribune.bg
Снимка:
© БГНЕС

Най-голямата банка в Швейцария „UBS“ е в напреднал етап на преговори за придобиване на конкурента си „Credit Suisse“, за да бъде избегнат крахът на най-голямaта компания, попаднала в капана на сътресенията, предизвикани от фалита на американските кредитори Silicon Valley Bank, предадоха световните агенции, позовавайки информацията си на редица медии.

Според „Financial Times“, UBS Group AG е под натиск на швейцарските власти да купи Credit Suisse Group AG.

Според вестник „The Neue Zürcher Zeitung“ – NZZ, вчера на специална среща, седемте членове на Федералния съвет на Швейцария са дискутирали въпроса с „Credit Suisse“ в продължение на два часа.

Борсите в Швейцария отварят врати в понеделник и дотогава трябва да бъде намерено решение на случая с „Credit Suisse“, възприемана като слабата брънка на банковия сектор в страната. В противен случая може да се повтори мрачната ситуация от 15 март, когато при затваряне на борсите изпадналата в затруднения банка струваше едва 7 млрд. швейцарски франка, което е много жалка стойност за кредитната институция, която заедно с UBS е сред 30-те банки в света, смятани за прекалено важни, за да бъдат оставени да фалират.

Ново дъно за акциите на Credit Suisse и срив за банковите акции в Европа

Според The Financial Times, който се позовава на два анонимни източника, клиентите на „Credit Suisse“ само за един ден в края на миналата седмица са изтеглили 10 млд. швейцарски франка депозити.

Според Bloomberg, който също се позовава на анонимни източници, UBS иска обществените власти да поемат юридическите разходи и потенциалните загуби в случай на сделка.

От своя страна запознати източници твърдят, че един от разглежданите сценарии по време на дискусиите вчера е бил, UBS да поеме само управлението на активите и състоянието с преотстъпване на инвестиционната част на банката, предава БТА.

На срещата е разглеждана и съдбата на швейцарския клон на „Credit Suisse“ - един от доходоносните клонове на групата, изгубила 7,3 млрд. швейцарски франка миналата година и прогнозираща значителни загуби през настоящата година.

По информация на „Reuters“, „UBS“ се опитва да получи от правителството на Швейцария гаранции в размер на 6 млрд. долара, за да осъществи сделката за придобиване на „Credit Suisse“. Заговорило се е дори за съкращаване на 10 000 работни места.

„Deutsche Bank“ също е заинтересована от придобиване на дялове в „Credit Suisse“, но сделка в тази насока би отнела повече време, коментират експерти.

Според швейцарски медии сделката за придобиване на „Credit Suisse“ от „UBS“ ще бъде обявена днес по време на извънредно заседание на правителството и ръководителите на двете банки, което ще бъде в Берн, посочва „Agence France-Presse“.

„Credit Suisse“ преживя две белязани от редица скандали години. Ръководството призна за съществени слабости във вътрешния контрол. За сметка на това UBS прекара няколко години във възстановяване от шока след финансовата криза през 2008 г. и сега събира плодовете на тези усилия.

Етикети: „Credit Suisse“ (13)
Анкети