Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Банки
  3. УС на ЕЦБ: Близо сме до пика на лихвените проценти, но сме далеч от намаляването им

Банки

УС на ЕЦБ: Близо сме до пика на лихвените проценти, но сме далеч от намаляването им

УС на ЕЦБ: Близо сме до пика на лихвените проценти, но сме далеч от намаляването им - Tribune.bg
Снимка:
© БГНЕС

От управителния съвет на Европейската централна банка предупредиха инвеститорите, които преобладаващо залагат срещу повишаване на лихвения процент от ЕЦБ през следващата седмица, че повишаването на разходите по заемите е все още сред възможните варианти.

С влошаващата се икономическа активност в 20-те страни, които използват еврото, и отслабването на инфлацията, инвеститорите залагат, че ЕЦБ ще прекрати поредицата си от девет последователни повишения на лихвените проценти, което ще бъде обявено на 14 септември, предава Ройтерс.

Пред журналисти ръководителите на холандската, френската, германската и словашката централни банки обявиха, че решението на Управителния съвет все още е отворено.

„Ние сме близо, много близо до пика на нашите лихвени проценти. Въпреки това все още сме далеч от точката, в която можем да обмислим намаляването им“, каза гуверньорът на Централната банка на Франция Франсоа Вилерой дьо Гало пред репортери.

 „Нашите опции са отворени на този съвет, както и на следващите срещи“, допълни той, като намекна, че ново повишение на лихвените проценти все още може да се случи на по-късен етап, като подчерта, че между забавянето и рецесията има огромна разлика.

Петер Казимир от Словакия, беше по-категоричен в изказването си, подчертавайки, че е необходимо още едно увеличение, за да се укроти инфлацията. Той каза, че ЕЦБ може да отложи повишаването на лихвите до някое от есенните си заседания или пък да обяви такова още следващата седмица.

„Вторият вариант ми се струва за предпочитане и е по-разумно да повишим с още 25 базисни пункта лихвите още следващата седмица и да си поемем глътка въздух след това“, каза още Казимир.

Гуверньорът на холандската централна банка Клаас Нот, друг твърд защитник на затягане на политиката в миналото, каза, че инвеститорите може да подценяват шансовете за повишаване на лихвите следващия четвъртък и че решението ще стане ясно съвсем скоро.

„Продължавам да мисля, че постигането на нашата цел за инфлация от 2% в края на 2025 г. е минимумът, който трябва да постигнем“, каза Нот пред Bloomberg.

Сега пазарите виждат шанс едно към три за повишение на лихвите през следващата седмица, като движение през октомври или декември се счита за по-вероятно.

Шефът на Бундесбанк Йоахим Нагел, също бивш защитник на бързите увеличения, изрази подобно премерено мнение, като каза, че решението през следващата седмица ще зависи от редица други фактори, както и от новите икономически прогнози на ЕЦБ.

Анкети