Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Банки
  3. За четвърти пореден месец: ЕЦБ остави нивата на основните лихви без промяна

Банки

За четвърти пореден месец: ЕЦБ остави нивата на основните лихви без промяна

За четвърти пореден месец: ЕЦБ остави нивата на основните лихви без промяна - Tribune.bg
Снимка:
© БГНЕС/АРХИВ

Европейската централна банка отново замрази разходите по заемите, въпреки че според политиците инфлацията ще се върне към целта от два процента през 2025 г.

Четвъртата поредна пауза от октомври насам беше широко очаквана и оставя основния лихвен процент по депозитите на рекордно високото ниво от четири процента.

Лихвеният процент по основните операции по рефинансиране и лихвените проценти по пределното кредитно улеснение и по депозитното улеснение остават съответно на нива от 4,50%, 4,75% и 4,00 на сто, съобщават в своето съобщение от ЕЦБ.

Според икономическите очаквания на ЕЦБ инфлацията ще продължи низходящата си тенденция през следващите месеци, което отразява основно ефектите от спада при цените на енергията.

Експертите от ЕЦБ прогнозират инфлация от 2,3 на сто през 2024 г., 2 на сто през 2025 г. и 1,9 на сто през 2026 г. При предишните прогнози, направени през декември, банката предвиждаше малко по-висока инфлация - 2,7 на сто през 2024 г., 2,3 на сто през 2025 г. и 2,1 на сто през 2026 г.

Говорейки на пресконференция във Франкфурт, Лагард каза, че "очакванията за инфлацията в дългосрочен план са като цяло са стабилни - за ниво около 2 на сто".

„Търсенето на работна ръка се забавя, има признаци, че растежът на заплатите започва да се забавя“, и това може да се разглежда като положително развитие в контекста на отслабващата инфлация. Очаква се тя да запази низходящата си посока и през идните месеци“, заяви президентът на Европейската централна банка (ЕЦБ) Кристин Лагард, по време на пресконференция във Франкфурт

Според Лагард ценовият натиск, произтичащ от вътрешния пазар, остава повишен. По думите ѝ това се дължи основно на сектора на услугите, а той е много чувствителен към промяната на възнагражденията.

„Не казвам, че заплатите трябва да спаднат, но ръстът им трябва да бъде ограничен“, обясни тя, но предупреди , че инфлацията може да се повиши, ако повишенията на заплатите се окажат по-значителни. Освен това съществува риск напрежението в Близкия изток да повиши енергийните цени. Заедно с войната в Украйна, то е основен източник на геополитически рискове, каза още Лагард.

ЕЦБ преразгледа прогнозите си за икономическия растеж в еврозоната тази година, като очаква той да бъде по-нисък спрямо очакванията през декември. Сега се предвижда ръст с 0,6 на сто за 2024 г., докато през декември се очакваше 0,8 на сто.

Анкети