Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Борси
  3. Лек ръст на цената на петрола, на седмична база има понижение

Борси

Лек ръст на цената на петрола, на седмична база има понижение

Лек ръст на цената на петрола, на седмична база има понижение - Tribune.bg
Снимка:
© pixabay

С лек ръст е цената на петрола в днешната търговия в Азия, но суровината е напът да отчете втора поредна седмица с понижена стойност, предаде Ройтерс. Това се случва на фона на намалели опасения на инвеститорите за ограничаване на доставките от Близкия изток, както и заради перспективите за потреблението на суровината в Китай, които остават неясни, след публикуван нов доклад за икономическата активност.

Фючърсите на сорта Брент от Северно море, който е референтен за Европа, се покачиха с 29 цента или 0,3 на сто до 87,14 долара за барел.

Котировките на американския лек суров петрол поскъпнаха с 36 цента или 0,4 на сто до 82,82 долара за барел.

Производствената дейност в Китай неочаквано се сви през октомври, отбелязва Ройтерс, цитиран от БТА. Официалният индекс на мениджърите по покупките (PMI) падна до 49,5 през октомври от 50,2, падайки обратно под нивото от 50 пункта, разграничаващо свиването от разширяването, показват данни от националната статистика на страната.

В петък проучване на частния сектор показа, че дейността в областта на услугите в Китай се е разширила с малко по-бързи темпове през октомври, но продажбите са нараснали с най-слабия темп от 10 месеца, а заетостта е в застой, тъй като бизнес доверието е намаляло.

И двата контракта поскъпнаха повече от 2 долара за барел вчера, но въпреки това сортът Брент е напът да отчете седмични загуби от около 4 на сто, докато американският лек суров петрол върви надолу с 3 на сто спрямо нивото си от края на миналата седмица.

Най-големият износител на петрол Саудитска Арабия се очаква да потвърди отново удължаването на своето доброволно намаляване на добива на петрол от 1 милион барела на ден поне до декември, въз основа на очакванията на анализаторите.