Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Борси
  3. Петролът отново се повишава

Борси

Петролът отново се повишава

Петролът отново се повишава - Tribune.bg
Снимка:
© pixabay

Цените на петрола се повишиха за втора поредна сесия, водени от оптимизма за възстановяване на търсенето в Китай, но и от опасенията относно недостига на доставки след затварянето на голям експортен терминал след земетресението в Турция, съобщава Ройтерс.

Фючърсите на сорта Брент от Северно море се повишиха с 82 цента, или 1,01 на сто, до 81,81 долара за барел в азиатската търговия.

Американският лек суров петрол прибави 82 цента, или 1,11 на сто, до 74,93 долара за барел.

Международната агенция за енергията (МАЕ) очаква половината от ръста на глобалното търсене на петрол тази година да дойде от Китай, допълва Ройтерс, предава БТА.

Саудитска Арабия, най-големият износител на петрол в света, повиши цените за азиатски купувачи за първи път от шест месеца на фона на очакванията за възстановяване на търсенето на петрол, особено от Китай.

Операциите на турския терминал за износ на петрол от 1 млн. барела на ден в гр. Джейхан бяха спрени след голямо земетресение, ударило региона. Петролопроводът Баку-Тбилиси-Джейхан, който пренася азерски суров петрол за международните пазари, ще бъде затворен поне до 8 февруари.

Анкети