Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Борси
  3. Петролът с лек ръст

Борси

Петролът с лек ръст

Петролът с лек ръст - Tribune.bg
Снимка:
© pixabay

Цените на петрола се покачиха леко в днешната азиатска търговия под натиска на нестихващото геополитическо напрежение, но възходът е слаб заради опасения, че търсенето е ограничено, предаде Ройтерс. Инвеститорите очакват и месечните доклади на Международната агенция по енергията, ОПЕК и американската Агенция за енергийна информация.

Фючърсите за сорта Брент от Северно море, който е референтен за европейския пазар, добавиха 26 цента до 82,47 долара за барел.

Договорите за американски лек суров петрол се покачиха със 17 цента до 78,10 долара за барел.

Войната в Газа не засегна пряко петролните доставки, но атаките срещу търговски кораби, преминаващи покрай бреговете на Йемен, извършвани от хусите, повлия по-сериозно на пазарите. Снощи, например, те се обстреляли поредния търговски кораб, плаващ през Червено море – „Пинокио“.

„Слабото търсене и растящите доставки от страна на страни извън ОПЕК оставя пространство за маневриране“, посочва Серина Хуан, анализатор във Vortexa.

От МАЕ очакват доставки да растат и да достигнат рекордните 103,8 милиона барела дневно, най-вече заради повишените добиви на страни извън ОПЕК като САЩ, Бразилия и Гаяна.

Анкети