Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Борси
  3. Петролът стартира седмицата със спад на цените

Борси

Петролът стартира седмицата със спад на цените

Петролът стартира седмицата със спад на цените - Tribune.bg
Снимка:
© pixabay

Петролните котировки леко се понижиха в азиатската търговия на фона на подновени очаквания за постигане на споразумение за прекратяване на огъня в ивицата Газа, предаде Ройтерс. Инвеститорите оценяват и възможността за прекъсвания на доставките от САЩ заради тропическата буря Берил.

Фючърсите на сорта Брент от Северно море, който е референтен за Европа, се понижиха с 12 цента, или 0,1 на сто до 86,42 долара за барел.

Котировките на американския лек суров петрол 82,88 долара за барел, което е спад от 28 цента, или 0,3 на сто.

Преговорите по плана на САЩ за прекратяване на огъня, насочен към прекратяване на деветмесечната война в Газа, са в ход и се провеждат с посредничеството на Катар и Египет, предава БТА.

Междувременно пристанищата на Корпус Кристи, Хюстън, Галвестън, Фрийпорт и Тексас Сити в САЩ и затвориха в неделя, за да се подготвят за тропическата буря Берил, която може да прерасне в ураган от категория 2, след като достигне крайбрежието на Тексас между Галвестън и Корпус Кристи по-късно днес. Затварянето на пристанища може да доведе до временно спиране на износа на суров и втечнен природен газ, доставките на петрол до рафинериите и доставките на моторно гориво от тези заводи.

През миналата седмица цената на американския сорт се покачи с 2,1 на сто, след като данните от Управлението за енергийна информация показаха, че запасите от суров петрол и рафинирани продукти са намалели значително през седмицата, приключила на 28 юни.

Инвеститорите следят също за каквото и да е въздействие от изборите в Обединеното кралство, Франция и Иран върху геополитиката.