Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Борси
  3. Цените на петрола остават почти без промяна

Борси

Цените на петрола остават почти без промяна

Цените на петрола остават почти без промяна - Tribune.bg
Снимка:
© pixabay

Без особени изменения на цените на петролните котировки преминава азиатската търговия на фона на продължаващото напрежение в Близкия изток и по-незадоволителните макроикономически данни от САЩ, предаде Ройтерс. Несигурността относно добива, предизвикана от изказвания на представители от Саудитска Арабия, също оказва влияние на пазара.

Фючърсите на сорта Брент от Северно море, който е референтен за Европа, се понижиха с 1 цент до 78,02 долара за барел.

Котировките на американския лек суров петрол се повишиха с 5 цента до 73,09 долара за барел.

През последните дни високопоставени представители от Саудитска Арабия заявиха, че намаляването на производството на ОПЕК+ може да продължи след първото тримесечие на 2024 г., ако е необходимо, допълва Ройтерс.

Цените на петрола се понижиха вчера, тъй като търговците се съмняваха, че съкращенията на доставките от ОПЕК+ ще имат значително въздействие, както и заради това, че по-силният щатски долар оказа влияние върху цените на суровините като цяло, заяви анализаторът на „СиЕмСи Маркетс“ (CMC Markets) Тина Тенг. По-силният долар обикновено прави петрола по-скъп за притежателите на други валути, което може да намали търсенето на суровината.

Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и съюзниците, включително Русия заедно известни като ОПЕК+, се споразумяха в края на миналата седмица за доброволни съкращения на добива в размер на общо около 2,2 милиона барела на ден за първото тримесечие на 2024 г., подкрепено от удължаването на мерките, които Саудитска Арабия прилага и в момента.

Най-малко 1,3 милиона барела на ден от тези съкращения обаче бяха договорени над доброволните ограничения, които Саудитска Арабия и Русия извършват и сега.

Междувременно официални данни от САЩ показаха, че фабричните поръчки в страната са намалели с повече от очакваното от анализаторите през октомври и най-много за повече от три години, което понижи настроенията на петролния пазар. Новите данни подкрепиха мнението, че високите лихви започват да ограничават разходите, посочиха анализатори, предава БТА.

Анкети