Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Борси
  3. Цените на петрола се повишават

Борси

Цените на петрола се повишават

Цените на петрола се повишават - Tribune.bg
Снимка:
© pixabay

Котировките на петрола се повишиха в началото на днешната, първа за седмицата азиатска търговия заради по-слабия щатски долар и съкращенията на доставките от Канада, както и от производителите от страните износителки на петрол от ОПЕК и партньорите им, с които заедно образуват групата ОПЕК+. В същото време инвеститорите очакваха знаци дали декларираното намерение на страните от Г-7 да наложат стриктно ограничаване на цените на руската енергия би повлияло на износа на страната, предаде Ройтерс.

Сортът Брент от Северно море, който е референтен за Европа, прибави 14 цента или 0,2 на сто до 75,72 долара за барел, а американският лек суров петрол повиши цената си с 15 цента или също 0,2 на сто до 71,84 долара за барел.

Щатската валута отстъпи от двумесечния максимум, който достигна спрямо кошница от основни валути, тъй като инвеститорите очакват Управлението за федерален резерв (УФР) на САЩ да запази лихвените си проценти непроменени на заседанието си през юни.

По-слабият щатски долар превръща стоките, деноминирани в долари (каквато е и петрола – бел. р.), по-привлекателни за инвеститорите.

Миналата седмица и двата петролни бенчмарка нараснаха с около 2 на сто, първо седмично увеличение от пет седмици насам, след като горски пожари възпрепятстваха големи количества суров петрол, изпомпван в канадския щат Албърта.

Доброволните съкращения на производството на страните от ОПЕК+ също влязоха в сила от май, посочиха анализатори на американските банки Goldman Sachs и JPMorgan Chase.

„Русия е намалила производството си на петрол с 500 000 барела на ден в сравнение с нивата си от февруари и нейният износ вероятно ще се изравни с производството до края на май“, съобщиха от JPMorgan Chase.

Според Тина Тенг, анализатор в доставчика на финансови услуги CMC, по-стриктното прилагане на санкциите срещу Русия може да е благоприятно за цените на петрола, предава БТА.

В събота, по време на годишната си лидерска среща, страните от Г-7 обещаха да засилят усилията за противодействие на избягването на ограниченията от страна на Русия, „като същевременно избягват страничните ефекти и поддържат глобалните енергийни доставки“, но не предоставиха повече подробности.

Анкети