Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Борси
  3. Цената на петрола задържа високите си нива

Борси

Цената на петрола задържа високите си нива

Според анализатори високите цени на „черното злато“ ще окажат нов инфлационен натиск и ще удължат периода на високи лихвени проценти в много страни

Цената на петрола задържа високите си нива - Tribune.bg
Снимка:
© pixabay

Петролът задържа достигнатите вчера високи ценови нива, след като ОПЕК+ обяви, че ще съкрати сериозни добивите, а днес фокусът на инвеститорите се премества върху оценките за търсенето на суров петрол и влиянието на по-високите цени върху световната икономика, предаде Ройтерс.

Петролът поскъпва след неочакваното свиване на добива на ОПЕК+

Фючърсите на сорта Брент от Северно море паднаха с 2 цента до 84,91 долара за барел.

Американският лек суров петрол загуби 5 цента до 80,47 долара за барел.

И двата сорта поскъпнаха с над 6 на сто вчера, след като в неделя Организацията на страните износителки на петрол и техните партньори, сред които Русия, обявиха, че планират да намалят добивите общо с 1,16 дневно през следващите месеци, предава БТА.

Заедно с предишни намаления, включително на 2 милиона барела, обявено през октомври, свиването на добивите вече възлиза на 3,66 милиона барела дневно, или 3,7 на сто от глобалното търсене.

Според анализатори търсенето на петрол ще се запази на добри нива през летни сезон, но високите цени на „черното злато“ ще окажат нов инфлационен натиск и ще удължат периода на високи лихвени проценти в много страни, което от своя страна ще намали търсенето.

Експерти прогнозират, че цената на петрола сорт Брент до края на годината ще се покачи в диапазона 95-100 долара за барел, ако ОПЕК не промени политиката си.

Анкети