Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Борси
  3. Уолстрийт откри със спад - акциите на Intel се сринаха преди началото на търговията

Борси

Уолстрийт откри със спад - акциите на Intel се сринаха преди началото на търговията

Уолстрийт откри със спад - акциите на Intel се сринаха преди началото на търговията - Tribune.bg
Снимка:
© БГНЕС/АРХИВ

Уолстрийт отвори днешната си търговска сесия със спад на основните индекси, след като силните данни за работните места в частния сектор в САЩ подсилиха страховете, че Управлението за федерален резерв може да прибегне до по-малко от желаното намаление на лихвените проценти през настоящата година, предаде Ройтерс.

Промишленият Дау Джоунс загуби 30,65 пункта или 0,08 на сто до 39 139,59 пункта.

По-широкообхватният Стандард енд Пуърс 500 спадна с 11,44 пункта или 0,22 на сто до 5194,37 пункта.

Високотехнологичният Насдак намаля с 61,65 пункта или 0,38 на сто до 16 178,80 пункта, предава БТА.

Акциите на Intel се понижиха с 5% преди началото на днешната търговия, тъй като все по-големите загуби на бизнеса по договорно производство на микрочипове свидетелстват, че на компанията ще ѝ отнеме години, за да постигне същата рентабилност като TSMC.

Предоставяйки нови финансови данни за подразделението си за производство на специализирани чипове Intel Foundry късно вчера, от Intel обясниха, че звеното е регистрирало оперативни загуби от 7 милиарда долара през 2023 година спрямо 5,2 милиарда долара през 2022 година.

Intel ще загуби над 9 милиарда долара от пазарната си капитализация, ако предпазарните загуби се запазят.

Компанията е похарчила милиарди долари, за да си върне позицията на водещ производител на авангардни чипове, позиция, която загуби именно за сметка на TSMC.

Intel планира да похарчи 100 милиарда долара за заводи в четири щата в САЩ, като финансирането ще е частично подпомогнато от американския Закон за чиповете.

Главният изпълнителен директор на компанията Пат Гелсингер заяви, че оперативните загуби на договорния бизнес за производство на чипове ще достигне пика си през 2024 година, преди да достигне рентабилност около 2027 година. Това подразделение осигурява около 35 на сто от общите нетни приходи на Intel през 2023 година.

Анкети