Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Мултимедия
  3. Далеч от оригинала: Прочутите шоколадови бонбони „Моцарт“ вече не са запазена марка на Австрия (СНИМКИ)

Мултимедия

Далеч от оригинала: Прочутите шоколадови бонбони „Моцарт“ вече не са запазена марка на Австрия (СНИМКИ)

Далеч от оригинала: Прочутите шоколадови бонбони Моцарт вече не са запазена марка на Австрия (СНИМКИ) - Tribune.bg
Снимка:
© Cafe Konditorei Fürst

Най-популярните австрийски шоколадови бонбони известни като Mozartkugeln (Mozart Ball/Моцартови топки) вече няма да се произвеждат в своя роден град Залцбург. Това стана ясно в края на миналата година, когато беше обявено, че след близо 130-годишна история заводът Salzburg Schokolade (Залцбургски шоколад) фалира.

Измислени през 1890 г. от сладкаря Пол Фюрст в Залцбург (родният град на композитора Волфганг Амадеус Моцарт), Mozartkugeln стават популярни в Европа, след като печелят златен медал на панаир на храните в Париж през 1905 г.

По автентична рецепта това сладко изкушение със сърце от марципан, шам-фъстък, богата лешникова и бадемова нуга се изработва на ръка. В Залцбург и до ден днешен пра-правнукът на Пол Фюрст, Мартин поддържа бутиково производство на тези бонбони по традиционна рецепта с около 3,5 милиона бройки ръчно изработени топчета годишно. Това обаче не е достатъчно, за да се пребори с конкуренцията.

Семейство Фюрст трябва да се бори години наред за признаване на „Original Salzburger Mozartkugel“ (оригиналните залцбургски шоколадови топчета), опаковани в сребриста фолио с син печат, включително и в съда, защото техният прародител е допуснал грешката да не защити своето творение от самото начало.

Пазейки местната традиция и в други малки луксозни виенски сладкарници също ръчно произвеждат този десерт.

Шоколадовите бонбони „Моцарт“ обаче нямат статут на защитено наименование за произход, което е европейска защита за хранителни продукти от определени географски райони, като например шампанското и пармезанът.

Дори германският гигант Reber, който произвежда 500 000 топчета дневно точно от другата страна на границата със Залцбург, има право да нарича своите топчета „автентични“, макар да не може да използва термина „оригинални“.

Въпреки залцбургското си родословие, лицензът за шоколадовите бонбони се държи вече няколко години от американския конгломерат Mondelez International, производител на международни марки бисквитки, бонбони и шоколадови блокчета.

Десетилетия наред шоколадовите бонбони на групата се произвеждаха в завода Salzburg Schokolade (Залцбургски шоколад) в Залцбург, но той затвори миналата година, след като години наред беше на ръба на фалита.

Краят на една ера: Произведоха последните бонбони Моцарт

Позовавайки се на високите цени на какаото и нарастващите разходи за енергия, Mondelez заяви, че марката Mirabell е „истинско бижу“, но теглото на продуктите трябва да бъде леко намалено, „за да останат конкурентоспособни“.

Шоколадовите бонбони „Моцарт“ на Mondelez се продават по около 0,50 долара за бройка, докато един от ръчно изработените бонбони струва над седем пъти повече.

Преди месец от американския гигант обявиха, че местят производството на шоколадовите бонбони от родното им място Залцбург в Източна Европа, което поднови горещата и дългогодишна маркетингова дискусия.

Вероятната нова локация е Чехия.

Анкети