Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Енергетика
  3. Белгия ще доставя два пъти повече газ на Германия

Енергетика

Белгия ще доставя два пъти повече газ на Германия

Белгия ще доставя два пъти повече газ на Германия - Tribune.bg
Снимка:
© pixabay

До края на годината Белгия ще удвои капацитета за транспортиране на газ до Германия. Общественият оператор „Флуксис“ е започнал проект за дублиране на съществуващата 44 -километрова връзка. По нея ще се пренася и водород от пристанището в Зеебрюге, пише в блога си българският жирналист, живеещ в Белгия - Апостол Апостолов.

С дублирането на втора тръба ще преминават по 30 гигаватчаса синьо гориво или 15 пъти повече енергия, генерирана от реактора на АЕЦ „Дул 4“.

Дублирането на газопровода е от съществено значение за белгийската съседка след избухването на войната в Украйна и прекъснатите газови доставки от Русия. До преди конфликта Германия внасяше 40% от нужния за икономиката газ от „Газпром“.

Проблемите с снабдяването допълнително се усложниха за немската индустрия след взривяването на ключовия газопровод „Северен поток“ 1 по дъното на Балтийско море през миналия септември. Инфраструктура, която най-вероятно никога повече няма да бъде възстановена. Инцидентът беше окачествен като саботаж, а извършителите останаха неизвестни, припомня телевизия VRT.

С взривяването на „Северен поток“ 1 за германската индустрия се отваря огромен недостиг на синьо гориво. По него се доставяха по 73 гигаватчаса синьо гориво. Така че изграждането на дублирана връзка с Белгия, по която че се транзитират по 30 гигаватчаса, е като спасителен пояс за Германия. Газ ще се доставя от Зеебрюге, Великобритания и Норвегия.

С поглед в бъдещето

С дублираната връзка операторът отправя поглед към предизвикателствата на бъдещето, подчертава със задоволство енергийният министър Тине ван дер Стратен. Газопроводът ще е първият в страната, който е специално оборудван за транзитиране на водород.

С модернизацията на мрежата се отваря и законодателна работа за федералното правителство. Съвсем скоро предстои промяна на закона, която ще даде право на „Флуксис“ да работи и като оператор на водородна инфраструктура. Амбицията е Белгия да се превърне в регионален водороден хъб за ЕС.

Освен „Флуксис“ на белгийския пазар и френската група Air Liquide работи по изграждане на водородна мрежа. За разлика от „Флуксис“, компанията има десетилетен опит в тази сфера, подчертава в репортажа си телевизията.

Към момента момента Air Liquide оперира най-голямата водородна мрежа в света - 613 километра. Тя свързва големите химически заводи в Белгия с пристанищата, стига чак Франция и Нидерландия. Транзитирането на водород не е новост за индустрията, която обменя количества още от 60-те години на миналия век. По големина мрежата на Air Liquide е изпреварвана единствено от тази на американците.

Air Liquide също както и „Флуксис“ се надяват въпросните поправки в закона да минат преди лятната ваканция на парламента, за да могат да развият инвестиционната си програма на водородния пазар.