Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Енергетика
  3. Борисов: Коалиция „Лукойл“ не подкрепи да връщаме 1 лев на българските потребители

Енергетика

Борисов: Коалиция „Лукойл“ не подкрепи да връщаме 1 лев на българските потребители

Борисов: Коалиция Лукойл не подкрепи да връщаме 1 лев на българските потребители - Tribune.bg
Снимка:
© кадър

Съществуването на нова коалиция „Лукойл“ обяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. По думите му това си в проличало по време на днешната парламентарната енергийна комисия.

„В Комисията по енергетиката, коалицията „Лукойл“ - партията на Промяната, БСП, „Възраждане” и „Български възход”, не подкрепиха да връщаме един лев на българските потребители от обикновената нафта и бензина A95“, добави Борисов.

Лидерът на ГЕРБ благодари на „Да, България“ и ДПС, които са подкрепили предложението.

По време на брифинг пред журналисти Делян Добрев показа и схемата с кораби с барелите руски петрол.

„ Той се купува от „Литаско“, преработва се в „Лукойл Нефтохим“ -  Бургас на ишлеме и продава готовите горива на 3,50. "Днес отхвърлиха да обложим с вноска „Литаско“, тя да отива във Фонда за енергийна сигурност. Там събираме ресурси, за да компенсираме тока. Така можеше да компенсираме горивата. И горивата да станат 2,50“, заяви Добрев.

„Миналата година „Лукойл“ е работил с 50% руски петрол и 50% друг. Тезата, че не можем без руски петрол, издъхва“, категоричен беше председателят на енергийната комисия.

Рафинерията на Лукойл в Бургас е работила с 50% неруски петрол през 2021 г.

„Тази година работят с него, защото е с 1 лв. на литър по-евтин. Но той не отива при българските потребители, а в швейцарски, нидерландски и други сметки“, отчете още Добрев.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов попита, защо след като приема, че печалбата „Лукойл“ е 2,1 млрд. лв. на година те не започнат да внасят в хазната още от тази, а това се планира да се случи чак от следващата.

„Това зависи дали ще си върнат фирмите в България и в края на годината техният счетоводител колко ще напише, че е печалбата. Ние се молим те да не ни излъжат. Ако няма закон, който да им взема разликата между брента и уралския нефт, всичко зависи от добрата им воля“, посочи  Добрев.

„Те тази година са се напечелили. 700 млн. лв. могат да дадат, който е 33% за облагане на свръхпечалбата“, коментира още лидерът на ГЕРБ.  

Делян Добрев посочи, че ако държавата влезе в „Лукойл“ това няма да е национализация, а ще е механизъм за контрол.

На първо четене: Икономическата комисия прие законопроект за държавен надзор на Лукойл Нефтохим

Анкети