Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Енергетика
  3. „Черен петък“ за въглищата в Полша: Компании предлагат сезонни отстъпки за всеки закупен тон

Енергетика

„Черен петък“ за въглищата в Полша: Компании предлагат сезонни отстъпки за всеки закупен тон

Черен петък за въглищата в Полша: Компании предлагат сезонни отстъпки за всеки закупен тон - Tribune.bg
Снимка:
© pixabay

Намаленията на цените за Черния петък тази година ще обхванат и продажбите на въглища в Полша, предаде АФП, цитирайки изявление на най-голямата полска минна компания в Х.

PGG (Полска минна група) предлага отстъпка от 200 злоти (около 45,90 евро), или от 15 % до 18 %, за всеки тон въглища, закупен онлайн, по време на тази търговска операция „Черни седмици“.

Във връзка с падналия през уикенда първи сняг в Полша и обичайното покачване на цените на въглищата по това време на годината, компанията обяви второто си голямо намаление на цените в рамките на една седмица, след като вече постанови намаление от 200 злоти на тон на 13 ноември.

Тези повторни продажби отразяват сложната ситуация, в която се намират полските въглищни компании, които натрупаха големи запаси през миналата година, преди да се сблъскат със слабото търсене през тази.

По данни на националната статистическа служба GUS през 2021 г. около 20 % от поляците все още ще се отопляват с въглища в сравнение с 36 % през 2018 г.

Този значителен спад се дължи по-специално на огромните държавни субсидии, насочени към замяна на печките, изгарящи въглища, които са основната причина за лошото качество на въздуха, с по-малко замърсяващи алтернативи.

Анкети