Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Енергетика
  3. Делян Добрев: 1 млрд. лева е дефицитът във Фонда за сигурност на електроенергийната система

Енергетика

Делян Добрев: 1 млрд. лева е дефицитът във Фонда за сигурност на електроенергийната система

Делян Добрев: 1 млрд. лева е дефицитът във Фонда за сигурност на електроенергийната система - Tribune.bg
Снимка:
© БГНЕС/АРХИВ

„Един милиард лева е дефицитът във Фонд „Сигурност на електроенергийната система“ (ФСЕС) за един регулаторен период и повече ме притеснява как ще се справим с този дефицит“, това обяви Делян Добрев, председател на парламентарната Комисия по енергетика, по време на кръгла маса организирана от Института за енергиен мениджмънт.

„Фондът е на дефицит за пръв път от 2014 година“, подчерта той.  

Дефицитът във Фонда е голям проблем и според Ива Петрова, заместник-министър на енергетиката в оставка.

Като важен проблем определи дефицита във ФСЕС и Иван Иванов, председател на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР). Причините за отворилата се "дупка" в баланса на Фонда, по информация на Иванов, се дължат на срива в цените на електроенергията на пазара, които се различават драстично от заложените от КЕВР цени от 250 лева за мегаватчас. Друга причина за по-ниските приходи е във връзка с поевтиняването на въглеродните квоти, което според председателя на КЕВР може да се дължи на бързото отказване от производството на електроенергия от въглища.

„Категорично съм против да бъде променяна цената за битовите потребители с решение на КЕВР, сега, в този месец до първи юли. Защото няма мотивиран отговор, който да дам на потребителите, че цената им се увеличава, за да се осигурят средства за преференциалните цени – било за електроенергията, произвеждана от топлофикациите, като когенерация, било за производителите на възобновяема енергия, било заради американската централа "Ей И Ес". Надявам се да се намери решение, което да не ни задължава да извършваме такива действия", отговори Иван Иванов на въпрос откъде ще се набавят средствата за покриване на дефицита. Той добави, че вариантите са да постъпят средства, включително и от републиканския бюджет. Както Фондът подпомогна правителството в неговата програма за подпомагане на небитовите потребители по време на голямата енергийна криза, сега този жест може да бъде върнат към Фонда, защото това ще бъде в интерес на потребителите“, смята Иванов, цитиран от БТА.

Относно въпроса до каква степен натрупаният дефицит във ФСЕС и тарифният дефицит в НЕК ще се отразят върху цените на електроенергията от 2026 година, Иван Иванов не изключи вероятността от промяна в Закона за енергетиката, без да уточни в каква посока следва да бъде промяната.

Диан Червенкондев, председател на ФСЕС, припомни каква е била ситуацията преди 10 години, когато дефицитът е блокирал на практика разплащанията в почти цялата електроенергийна система в България.

Разходите на ФСЕС произтичат от задълженията му за подкрепа на стопанските клиенти, изтъкна Карел Крал, управител на "Електрохолд България". Карел Крал изложи позицията на крайните снабдители по темата за либерализацията на електроенергийния пазар за битовите клиенти.

Сред основните акценти на кръглата маса са юридическите и фактически изменения на електроенергийния пазар. Ще бъдат обсъдени въпросите, свързани с финансовата стабилност на пазарните участници, снабдяващи битовите потребители. Сред темите ще бъдат ликвидността и ценовите нива на пазара на електрическа енергия, както и подготовката на битовите потребители за предстоящата пълна либерализация на пазара от 2026 г.

Анкети