Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Енергетика
  3. ЕК: Европа е независима от руски изкопаеми горива

Енергетика

ЕК: Европа е независима от руски изкопаеми горива

ЕК: Европа е независима от руски изкопаеми горива - Tribune.bg
Снимка:
© pixabay

Година след началото на войната в Украйна можем да заявим, че ЕС вече не е зависим от руските изкопаеми горива. Това заяви по време на пресконференция говорител на Европейската комисия 

ЕС прекрати вноса на руски въглища, вносът на течни горива от Русия е намален значително, руският газ бързо изчезва от европейския пазар, добави той. По неговите думи се наблюдава спад с 18% на потреблението на газ в ЕС в последната година.

Той поясни, че до войната доставките на газ от Русия по тръбопроводи са съставлявали 45-50 на сто от европейския внос, а през март тази година са спаднали до осем на сто. По неговите думи в това отношение са помогнали увеличените доставки от сигурни източници, сред които САЩ и Норвегия.

Същевременно за последната година в ЕС е била произведена с една пета повече възобновяема енергия. Говорителят уточни, че държавите в ЕС разполагат общо с бюджет от 270 милиарда евро за енергиен преход. Той съобщи, че европейските газови хранилища сега са пълни до 66 на сто от обема, което е рекорд за тази част от годината.

Анкети