Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Енергетика
  3. ЕК: Изключението за България да внася руски петрол не е, за да го продава на други държави

Енергетика

ЕК: Изключението за България да внася руски петрол не е, за да го продава на други държави

ЕК: Изключението за България да внася руски петрол не е, за да го продава на други държави - Tribune.bg
previousnext Снимка: 1 / 2
© pixabay

Временното изключение за България за внос на руски петрол по море не е направено, за да го продава тя на други държави, коментира днес ЕК. Изявлението идва само ден след като служебният министър на енергетиката Росен Христов, заяви, че няма изискване на Брюксел да не продаваме внесените руски горива. „Дерогацията не изисква ограничаване на търговията“, категоричен беше Росен Христов пред БТВ.

ЕК обаче днес уточни: „Заради специфичното си географско положение, България получи дерогация от санкциите за внос на руски петрол по море за ограничен период от време, до края на 2024 година. Много е важно обаче, че това изключение за България се прави, заради специфичното й географско положение, а не за да го продава на други държави-членки или на трети страни“, заяви Даниел Фери, говорител на ЕК.

Забраната за внос на руски нефт в ЕС беше включена в шестия пакет санкции на Брюксел срещу Русия заради войната в Украйна. Пакетът беше приет през юни тази година и забранява покупка, внос и трансфер на руски нефт и на редица петролни продукти от Русия към ЕС. Временното изключение за България е до края на 2024 г.

Анкети