Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Енергетика
  3. ЕК предлага удължаване на извънредните енергийни мерки в ЕС с 12 месеца

Енергетика

ЕК предлага удължаване на извънредните енергийни мерки в ЕС с 12 месеца

ЕК предлага удължаване на извънредните енергийни мерки в ЕС с 12 месеца - Tribune.bg
Снимка:
© pixabay

Европейската комисия предложи удължаване с 12 месеца на извънредните мерки, въведени миналата година в отговор на енергийната криза, провокирана от нахлуването на Русия в Украйна и въоръжаването на нейните енергийни ресурси.

„Въпреки че ситуацията на европейския енергиен пазар е по-сигурна, отколкото преди 12 месеца, Комисията предлага това удължаване, за да подобри допълнително сигурността на доставките на газ и да засили устойчивостта на пазара. Трите мерки, предложени за удължаване днес, включват така наречените мерки за газова солидарност, механизма за пазарна корекция (MCM) и правилата, свързани с издаването на разрешителни за проекти за възобновяема енергия“, съобщават от ЕК на своя уебсайт.

Предложението предстои да бъде одобрено от Европейския съвет. Мерките, подлежащи на споразумение от енергийните министри на ЕС през декември, включват таван на цената на газа, ако тя се повиши над 180 евро за мегаватчас, както и правила за управление на споделянето на доставките на газ между държавите членки.

Настоящите мерки за солидарност свързани със сигурността на доставките на газ в ЕС за изтичат на 30 декември 2023 г.

Анкети