Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Енергетика
  3. Експерт: Свободният пазар не е предпоставка за скок в цената на тока, а точно обратното

Енергетика

Експерт: Свободният пазар не е предпоставка за скок в цената на тока, а точно обратното

Експерт: Свободният пазар не е предпоставка за скок в цената на тока, а точно обратното - Tribune.bg
Снимка:
© pixabay

„България отдавна трябваше да е минала към либерализиран пазар. Ние от политически страх задържахме този процес години наред. Реално сме закъснели с около 10 години. Целият пазар навсякъде по света е либерализиран. Говоря за САЩ, Китай, Европа – ние сме назад“. Това заяви в ефира на Нова Нюз Виктор Минчев, член на УС на Асоциация свободен енергиен пазар в ефира на Нова Нюз.

„Когато има освободен пазар и конкуренция, в крайна сметка крайните потребители печелят от това. Когато винаги можеш да си смениш доставчика с някой алтернативен, който ще ти предостави същата услуга, но на по-ниска цена, винаги ще го направиш. Всъщност това, което сега се случва е хубаво, защото най-после ще ни освободят“.

По думите му свободният пазар позволява на хората различни варианти.

„Човек може да си сложи на покрива два соларни панела, да се свържи със съседите си и да си направят нещо като енергиен кооператив, изграждането на собствени ВЕИ-та – всичкото това е либерализиран пазар“, коментира експертът, като обясни какво означава либерализация на пазара на електричество за домакинствата.

„Първо, либерализация на тока във България има отдавна. Всички още сега можем, във всеки един момент да си сменим търговеца на ток. От 2007 година започна този процес. Но реално масовата либерализация, ако мога така да я нарека, се въведе през 2015 година -  тогава вече и битовите потребители можеха да си сменат доставчика на ток. Но в България като цяло системата е изключително командна“, посочи Минчев.

„Начинът, по който работи цялата схема е следната: КЕВР комадно окрупнява всички производители на ток, включително и изключително скъпи производители, каквато е „ТЕЦ Марица изток 2“, която е една от най-големите ни централи и която е с най-скъпо производство в момента, поради високите въглеродни квоти, които заплаща заради въглищното си производство. Те са включени от КЕВР, като регулаторът се опитва да балансира между нуждите на потребителите и нуждите на държавните електроцентрали, за да им се гарантира работа. Това ни въвежда в ситуация, в която се вдига производствената цена на тока, който се регулира от КЕВР“, обясни Минчев.

„Как точно работи либерализирания пазар? Има фирми, които се казват търговци на ток. Търговците на ток отиват при електроцентралите и си купуват ток на едро от там. От производителя. След което идват при нас, крайните потребители, и ни го предлагат. Това е нормален пазар. По същия начин, по който работи местното квартално магазинче за домати. Купува доматите от голямата борса и ти ги продава на теб на дребно“, обясни Минчев.

Той уточни, че с въввеждането на промените, които налага свободният пазар на ток регулацията на КЕВР за доставчиците на ток ще отпадне.

„Когато това отпадне търговците на ток ще могат винаги да опитват да оптимизират тока, който купуват, за да е на най-ниска цена, защото по този начин ще бъдат най-конкурентно способни и ще могат да предлагат най-ниски цени за крайните клиенти“, категоричен е експертът.

По думите на Минчев обаче всички браншови организации, включително и КЕВР имат сериозни критики към промените в Закона за енергетиката, които касаят либерализацията.

КЕВР: Предложеният модел за либерализация на пазара на ел. енергия може да доведе до рязък скок в цените за бита

„Промяната е много голяма и доста дълго време беше отлагана. Планът, който е предложен в момента предвижда либерализацията да започне от 1 януари 2024 г., като трябва да има две години преходен период. Не са ясни все още параметрите на преходния период, не е ясно какво означава това, как ще се случи всичко. Единственото ясно е, че КЕВР трябва да предостави преходна цена, която със сигурност да бъде по-висока от пазарната цена за регулираните потребители, така че домакинствата сами да се преорентират към свободния пазар“, обяви Минчев.

Но все пак той е категоричен – свободният пазар не е предпоставка за скок в цената на тока, а точно обратното.

„Не знам защо има твърдения, че ще се вдигнат цените. Въобще не виждам такова нещо. Много хора в България обичат да си играят със страховете на хората и за мен са странни коментарите от типа „Изведнъж ще станете свободни, а това да си свободен е страшно“, заяви експертът от Асоциация свободен енергиен пазар

„По принцип би трябвало да се случи така, че битовите потребители да плащат по-ниска цена за потребяваната от тях електроенергия, но със сигурност през първите няколко месеца или половин година, когато се въведе свободния пазар ще има малко хаос и шок на целия пазар, тъй като изведнъж всичко ще се освободи. Възможно е в началото някои търговци да предлагат по-високи цени от тези в момента, но със сигурност натиска на пазара ще ги принуди впоследствие да свалят цените“, обясни Минчев.

„В текущия пазарен модел има много клаузи, които гарантират, че потребителят винаги ще получава ток. Една от тези клаузи е, че ако потребителят няма сключен договор с доставчик го прехвърлят служебно към едно от ЕРП-тата в България, които имат и търговски фирми, които стават служебно предоставени снабдители.“

„След либеризацията не се очаква Енергоразпределителните дружества да отпаднат, но тяхната функция ще бъде сведена до поддръжката на електропреносната мрежа. Плащането за тази дейност няма да отпадне и ще продължи да се начислява таксата, която всички потребители плащат и в момента. Свободно ще може да се договаря цената за снабдяване. Търговецът на ток, с когото потребителят има сключен договор за снабдяване с ток ще начислява и такса за електропреносната мрежа към фактурата, а като сумата ще предава на съответното ЕРП“, обясни експертът.

Той обясни, че за да се мимизират опасностите от изкривяване на пазара фундаментален регулатор все пак ще си остане КЕВР. Той ще трябва да съблюдава дали всички участници по веригата спазват правилата.

„Страха на хората, че като се появят частници на пазара ще започне „извиване на ръце“ е неоснователен, защото истината е, че в енергетиката у нас засега е силен превесът на държавните електроцентрали, защото около 80% от тока в държавата се произвежда от тях. Поради тази причина не мисля, че съществува опасност от картелизиране на пазара, но е факт, че често в енергетиката има множество скандални сделки, свързани с държавните предприятия. Хубавото на свободния пазар е, че тези схеми по-трудно ще се случват“, категоричен е Виктор Минчев.

Анкети