Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Енергетика
  3. Енергиен експерт: Руският петрол поевтинява, цените у нас могат да паднат и с лев

Енергетика

Енергиен експерт: Руският петрол поевтинява, цените у нас могат да паднат и с лев

Енергиен експерт: Руският петрол поевтинява, цените у нас могат да паднат и с лев - Tribune.bg
Снимка:
© pixabay

„Цените на горивата се намалиха сериозно на международните пазари, у нас могат да паднат и с лев, ако кабинетът не защитава руския интерес“, коментира пред Euronews Bulgaria енергийният експерт Красимир Манов.

„Руският петрол спадна на около 52 долара, което е почти на границата на себестойността му. Така че цените по бензиностанциите би трябвало да паднат", уточни Манов.

Той припомни какъв ултиматум ни поставят от „Лукойл“, а именно нашето правителство да се пребори те да могат да продават цветните си горива на територията на ЕС.

„Това е изрично забранено и изключено от тази дерогация, която ни дават от ЕС за следващите две години. Това звучи като начина, по който Дяволът чете евангелието. Колко хора от Европейската комисия трябва да излязат вече и да им кажат в прав текст. Даже започнаха веднага след изказвания на наши министри, на другия ден от сектор „Енергетика“, да ги опровергават. Това е някакво безобразие вече. И като гледам и самият президент как се държи – тези хора въобще не защитават българския национален интерес“, смята експертът.

По думите му отдавна рафинерията в Бургас е трябвало да бъде взета на оперативно управление.

„За какво по дяволите държим тая златна акция там? Моето мнение е, че рафинерията трябваше да бъде национализирана, както беше направено в други държави. А тези хора си позволяват едва ли не да ни изнудват тук и да ни поставят ултиматуми. Трябва да се сложи край на това нещо", категоричен е Манов.

Той определи обещанията на „Лукойл“ да плаща данъци от 700 млн. годишно у нас като прах в очите на българите.

„Никой няма да допусне ние да изнасяме по-евтин руски нефт и да правим дъмпинг на цените в Европа. Това са едни измамни приказки на нашия министър. Ако правителството защитава нашия интерес, цените на горивата ще паднат с над лев. Помните ли какво ни говориха през август? „Без „Газпром“ не можем, ще загинем“. Оказа се, че можем без „Газпром“. Цяла Европа може без „Газпром“. Сега на 5 декември, нещо много важно, влизат в сила санкциите за продажба на руски петрол. В момента Европа е намалила с 93% потреблението на руски петрол. И от 5 декември, който си позволи да продава руски петрол, санкциите са жестоки", предупреди Манов.

Анкети