Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Енергетика
  3. В Белгия: Engie започна изграждането на един от най-големите паркове за батерии в Европа

Енергетика

В Белгия: Engie започна изграждането на един от най-големите паркове за батерии в Европа

В Белгия: Engie започна изграждането на един от най-големите паркове за батерии в Европа - Tribune.bg
Снимка:
© ENGIE

Френската енергийна компания Engie започна изграждането на една от най-големите системи за съхранение на енергия от батерии в Европа на площадка в белгийския град Вилворде, съобщиха от компанията.

„С нарастващия дял на възобновяемите енергийни източници в енергийния микс приносът на батерийните системи за съхранение на енергия за надеждността и сигурността на енергийните системи става ключов. Батериите ще направят възможно изглаждането на пиковете в производството на енергия от възобновяеми източници и освобождаването на тази енергия, когато производството е по-ниско, а потреблението - по-високо“, коментира изпълнителният вицепрезидент на Engie Себастиан Арбола.

Батерийният парк, чието разрешително за строеж е издадено през юли 2023 г., ще има инсталирана мощност от 200 MW на площ от 3,5 хектара, което ще позволи на системата да съхранява 800 MWh енергия в 320 батерийни модула с размери 25 x 4 x 3 метра и да я доставя в мрежата за четири часа.

Проектът на Engie ще осигури потреблението на електроенергия за 96 000 домакинства. Батерийният парк вече е подписал 15-годишен договор с националния мрежови оператор Elia.

Системата ще бъде пусната в експлоатация на два етапа. През септември 2025 г. ще бъдат пуснати в експлоатация 100 MW, последвани от още 100 MW през януари 2026 г. Engie разработва и други два подобни проекта в Белгия, за които вече са получени разрешения, в Кало (100 MW/400 MWh) и Дрогенбос (80 MW/320 MWh).

Към 31 декември 2023 г. компанията разполага с 1,3 GW капацитет на батерии в експлоатация и 3,6 GW в процес на разработка. До 2030 г. Engie възнамерява да инсталира 10 GW батерии в световен мащаб.