Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Енергетика
  3. Финландски министър: Балтийският газопровод е повреден със знанието на Китай

Енергетика

Финландски министър: Балтийският газопровод е повреден със знанието на Китай

Финландски министър: Балтийският газопровод е повреден със знанието на Китай - Tribune.bg
Снимка:
© EPA, rtlnieuws.nl/

Повредата на газопровода във Финския залив на 7 октомври е умишлено причинена от котва на китайския кораб Newnew Polar Bear. Обвинението отправи с изявление финландския министър по европейските въпроси Андерс Адлеркройц, предава в блога си българският журналист Апостол Апостолов.

„При всичко това е направено умишлено със знанието на китайското правителство“, твърди Адлеркройц, цитиран от rtlnieuws.nl.

Аварията на Balticconnector  прекъсна газоснабдяването между Финландия и Естония минимум за половин година. Първоначално се смяташе, че става дума за експлозия. Официалните власти го определяха като „външна намеса“, но не и за атентат, който напомняше за взрива на „Северен поток“ 1 и 2.

Впоследствие разследващите откриха, че по времето на инцидента е минавал китайски кораб, който най-вероятно е повредил газовата връзка, тъй като близо до пробойната е открита котва.

Последните доказателства се определят от финските власти като „силно подозрителни“ и дават основание на финландския министър да заяви в интервю пред „Политико“, че инцидентът е умишлен със знанието на китайското правителство. „Не съм капитан, но едва ли няма да знам, че влача котва по дъното в продължение километри“.

Подозренията се подкрепят и от естонския министър на отбраната Певкур, който преди месец се изказа в същата посока, че капитанът на кораба "е разбрал, че нещо не е наред“.

Естония и Финландия попитали Китай дали могат да инспектират кораба,който набързо бил прибран и пътувал към китайско пристанище. Това действие също подхранвало подозренията на европейските страни, че Пекин е наясно с нещата. Нещо повече – ако е станал такъв инцидент дали капитанът спокойно ще се прибере в страната си“, пита риторично финландския министър.

Анкети