Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Енергетика
  3. Франция с пети плаващ терминал за LNG

Енергетика

Франция с пети плаващ терминал за LNG

Франция с пети плаващ терминал за LNG - Tribune.bg
Снимка:
© БГНЕС

На прага на новия зимен сезон, Франция ще се снабдява с внесен втечнен газ от 5 пристанищни терминала. Последният ще бъде въведен в експлоатация, след като съдът в Руан отхвърли съдебно искане от екологични организации срещу проект на компанията TotalEnergies за създаване на нова входна точка.

Франция се снабдява от четири пристанищни терминала за внос на втечнен природен газ (два във Фос-сюр-Мер, един в Монтоар-дьо-Бретан и един в Дюнкерк) и желае да осигури това снабдяване с нов терминал.

В края на август Административният съд в Руан е отхвърлил искане, подадено от „зелен“ евродепутат и екологични асоциации срещу проекта за плаващ терминал за втечнен природен газ в Хавър, осъществен от TotalEnergies.

В три жалби проектът е описан като "вреден за околната среда" и безполезен с оглед на намалялото напрежение за внос газ заради войната в Украйна, предават АФП, цитирана от белгийската преса.

Проектът за нова входна точка  е избран от местните власти през 2022 година. Това е един от двата кораба FSRU (плаващ регазификационен блок) на групата, "който ще инжектира до 5 милиарда кубически природен газ (около 60% от руския газ, внесен от Франция през 2021 г.) годишно в националната мрежа.

Анкети