Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Енергетика
  3. Франция трескаво се запасява с газ за следващата зима

Енергетика

Франция трескаво се запасява с газ за следващата зима

Франция трескаво се запасява с газ за следващата зима - Tribune.bg
Снимка:
© pixabay

Франция усилено се подготвя за следващата зима. Енергийната компания Engie няма намерение да тръпне в последния момент и да „събуди призрака на енергийната криза“. Очаква се до края на август всички газохранилища да бъдат запълнени. Към момента те са на 45% пълни, посочва в блога си българският журналист, живеещ в Белгия Апостол Апостолов.

Запълването на газовите запаси се ускорява през последните седмици. Терминалите по френското крайбрежие се запълват основно с втечнен природен газ (LNG) от Норвегия, който съставлява две трети от всички доставки. Пристига също и американски.

Отминалата седмица бе изключително подходяща за купувачите, пък и за отделните домакинства, след като европейският природен газ за първи път от 2021 година се търгуваше под 30 евро за мегаватчас.

На 18 май, за първи път от близо две години, търговията на водещата нидерландска борса FTT се котираше под 30 евро за мегаватчас. Причината наситеният с газ европейски пазар както и запълнените европейски газохранилища. В допълнение консумацията на синьо гориво е драстично спадна въпреки краткото застудяване, обхванало Западна Европа в началото на май.

По данни на специализираната платформа Aggregated Gas Storage Inventory (AGSI) към 11 април газохранилищата на Стария континент са били средно 56% пълни при близо 27% година по-рано.

 

Анкети