Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Енергетика
  3. Христов и Златева посрещат първия танкер с американски втечнен газ в Турция

Енергетика

Христов и Златева посрещат първия танкер с американски втечнен газ в Турция

Доставката е от американската компания Cheniere Energy, Inc., която спечели обявения от „Булгаргаз“ през септември 2022 г. търг за осигуряване на необходимите количества за 2023 г.

Христов и Златева посрещат първия танкер с американски втечнен газ в Турция - Tribune.bg
Снимка:
© pixabay

Служебният министър на енергетиката Росен Христов и изпълнителният директор на „Булгаргаз“ Деница Златева посрещат първия танкер с втечнен природен газ, който пристига на 2 април в 11.00 часа местно време на терминал „Marmara Ereglisi LNG“ в Република Турция. Танкерът пристига съгласно сключеното между „Булгаргаз“ и турската компания „Боташ“ споразумение за достъп до газовата инфраструктура в Турция. Това съобщават от пресцентъра на „Булгаргаз“.

Доставката на втечнен природен газ е от американската компания Cheniere Energy, Inc., която спечели обявения от „Булгаргаз“ през септември 2022 г. търг за осигуряване на необходимите количества за 2023 г., уточняват от обществения доставчик.

Едно от условията на „Булгаргаз“ за участие в търга беше източниците на доставката на втечнен природен газ да бъдат от държави без наложени санкции, ембарго или каквито и да било търговски ограничения.

БТА припомня, че част от търговете, които „Булгаргаз" организира за доставчици на втечнен газ, ще бъдат доставяни на терминала край Александруполис, а друга част на договорените терминали в Турция.

„Преговаряме с американската компания Cheniere. Преговаряме и с всички големи европейски производители и търговци, така че да обезпечим напълно и дългосрочно доставките на газ за България и да осигурим необходимата ни сигурност“, заяви служебният енергиен министър Росен Христов при посещението си край пристанището в Александруполис, Гърция, на 24 март.

Той каза тогава, че се очаква от следващата година да се разтоварват 10 танкера с втечнен газ - общо около 1 млрд. куб. метра, които ще бъдат насочвани към България. Министърът уточни, че това е около една трета от количествата, необходими за България. Срокът за завършване на терминала край Александруполис е в края на тази година, така че от следващата година той да влезе в търговска експлоатация. В него българският газов оператор „Булгатрансгаз“ притежава 20-процентов дял, а в края на август миналата година бе договорено капацитетът, който е резервиран първоначално от страна на България, да бъде увеличен от 500 милиона на 1 млрд. куб. метра на година.

В края на март изпълнителният директор на „Булгаргаз“ Деница Златева каза, че към момента всички нужни количества природен газ за тази година са осигурени. За следващата година има три основни трасета за вход. Едното е от терминала за втечнен газ в Александруполис (Гърция), което ще започне работа от 1 януари 2024 г. Второто трасе е газът от Азербайджан. Третото е през терминалите на „Боташ“ в Турция, като на 12 април ще пристигне първият танкер. „Булгаргаз“ е подписал договор с доставчика и няма посредници. Плаща се сумата за слот, регазификация, съхранение и пренос до точката за междусистемно свързване между България и Турция. Танкерът е за 50 млн. куб. метра, информира Златева.

Анкети