Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Енергетика
  3. КЕВР: Европейските фондове служат за развитие на електроразпределителните мрежи

Енергетика

КЕВР: Европейските фондове служат за развитие на електроразпределителните мрежи

КЕВР: Европейските фондове служат за развитие на електроразпределителните мрежи - Tribune.bg
Снимка:

„Задава се една енергийна революция, която бе ускорена от войната в Украйна и тази в Близкия Изток. Наложи се рязка нужда от увеличение на производство на възобновяеми източници. Ние по този въпрос сме назад“, коментира председателят на КЕБР Иван Иванов.

Иванов коментира, че на преден план излизат проблемите свързани с електроразпределителните мрежи.

„След приемането на промените в закона за енергетиката разпоредих съставянето на работни групи, най-много обаче след приемането на промени отново през февруари месец, то ние трябва да правим отново промени. Смущаващи са прибързаните промени в Закона за енергетиката“, смята председателят на КЕВР.

Според него, когато се говори за производствените мощности трябва да се отговаря на няколко въпроса.

„Когато се говори за нови, базови мощности трябва да се каже каква е цената за такава базова мощност, какъв е срокът за реализиране и какво ще последва ако той не бъде спазен, енергията съпоставима ли е с пазарните цени, ако не как ще бъдат компенсирани производителите на тази базова мощност“, подчерта Иван Иванов.

Председателят на КЕВР коментира, че 8 млн. км нови електроразпределителни мрежи трябва да бъдат изградени до 2040г.

„Това е проблем както за България, така и за ЕС и света, но Европейските фондове служат за сериозно развитие на мрежите“, подчерта Иванов.

Той поясни, че трябва да има активно участие на потребителите, част от тях и производители, да се оптимизира потреблението и работата на разпределителните мрежи предвид въвеждането на интелигентните устройства.

Иванов подчерта и нуждата от изграждането на коридор, свързващ Югоизточна със Северозападна Европа за развитието и преноса на зелена енергия.

Заместник-министърът на енергетиката Николай Николов изрази надежда, до 2040 г. да се обмисли нова технология за подменяне на съществуващите блокове на АЕЦ-Козлодуй, които ще се строят на площадката на АЕЦ-Белене.

„Това ще даде възможност от присъединяване на нови мощности от възобновяем характер“, каза още той.

Той коментира, че няма нищо лошо инвестиции да дойдат от еврофондове.

„Това ще облекчи инвестициите на дружествата. Не виждам много солидни аргументи в това, че не трябва да ползваме фондове. Мисля че следва електроразпределителните дружества да направят всичко възможно, за да се възползват от тези фондове“, смята заместник-министърът на енергетиката.

 Той обясни, че трябва да имаме възможност да пренесем енергията и то да е при добра цена.

„В един момент от времето безспорно трябва да се развият трансгранични капацитети, за т.н. енергийни магистрали, които да пренасят енергията, особено зелената. ЕС имат механизми, които да насърчават конкретните държави“, допълни Николов.

Анкети