Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Енергетика
  3. КЕВР: Предвижда се средно увеличение на електроенергията за бита с 1,39 % от 1 юли

Енергетика

КЕВР: Предвижда се средно увеличение на електроенергията за бита с 1,39 % от 1 юли

КЕВР: Предвижда се средно увеличение на електроенергията за бита с 1,39 % от 1 юли - Tribune.bg
Снимка:
© pixabay

Комисията за енергийно и водно регулиране, в специализиран състав „Енергетика“, проведе открито заседание за утвърждаване на цени в сектор „Електроенергетика“ за новия регулаторен период 1.07.2024 - 30.06.2025 г. В съответствие с изискванията за публичност и прозрачност на работата на институциите докладът на работната група беше публикуван предварително на интернет страницата на регулатора.

КЕВР в доклад: От 1 юли токът за бита ще поскъпне с около 1,39%, а парното ще поевтинее с над 8%

„След отчитане на всички ценообразуващи елементи и прилагане на методиката за ценообразуване, предлаганото средно увеличение на цената на електроенергията за битовите потребители е 1,39 %“, се посочва в доклада на работната група.

За „Електрохолд“ е предвидено увеличение на крайната цена с 2,74 %, а за клиентите на ЕВН – с 1,46 %. За битовите потребители на територията на „Енерго Про“ цената намалява с 0,90 %. В тези цени са включени и цените за мрежовите услуги.

От регулатора отчитат, че с предложеното минимално увеличение, цените на електроенергията за битовите потребители остават едни от най-ниските в цяла Европа. В съобщението от КЕВР се посочва още, че през последните 10 години няма друго ценово решение на Комисията, в което промяната на средната цена на електрическата енергия  да е била само 1,39 %. Тя винаги е била по-висока – през 2023 г. тази цена беше 4,7%, през 2022 г. – 4,3%.