Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Енергетика
  3. КЕВР ще направи проверки и ще отговори на постъпилите жалби от потребителите за липсата на ток

Енергетика

КЕВР ще направи проверки и ще отговори на постъпилите жалби от потребителите за липсата на ток

КЕВР ще направи проверки и ще отговори на постъпилите жалби от потребителите за липсата на ток - Tribune.bg
Снимка:

Въпреки въведения ограничителен режим, Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) ще направи проверки и ще отговори на постъпилите жалби от потребителите. Това каза председателят на регулатора Иван Иванов по време на изслушване в Народното събрание относно изплащането на компенсации на населението без електрозахранване заради снеговалежите на 25 и 26 ноември 2023 г.

Със заповед на председателя на КЕВР са създадени три работни групи, които проверяват трите електроразпределителни дружества по отношение на изпълнението на изискванията, които има към тях съгласно общите условия по договорите както за достъп за мрежата, така и за пренос. Самите общи условия са част от лицензионната дейност на дружеството, което е предмет на контрол от КЕВР, добави Иван Иванов.

Във всички области, където авариите са били преодолени до изтичането на ограничителния режим в 24:00 часа на 29 ноември, реално не се дължат компенсации на клиентите, обясни председателят на КЕВР. Иванов счита, че за тези потребители, които са останали без ток и след 29 ноември, електроразпределителните дружества още по време на проверката ще приемат и ще започнат да изплащат компенсации на засегнатите потребители. Ако не го направят, КЕВР с решение ще даде задължителни указания към тях. "Няма да остане потребител в законовите срокове да не бъде компенсиран", увери Иван Иванов.

Председателят на КЕВР добави, че електроразпределителните дружества не са задължени да изплащат обезщетения за щетите, нанесени в резултат на ограничителен режим.

По-рано при изслушването в парламента министърът на енергетиката Румен Радев съобщи пред депутатите, че е издал две заповеди за това. Те са били за "Електроразпределителни мрежи Запад" (ЕРМ Запад) за срока от 16:15 часа на 27 ноември до 24:00 часа на 29 ноември и "Електроразпределение Север" (ЕРП Север) за периода от 20:50 часа на 27 ноември до възстановяване на снабдяването, но не по-късно от 20:50 часа на 29 ноември.

Ако в рамките на 24 часа след изтичане на ограничителния режим не е преодоляна аварията и електрозахранването не е възстановено, се заплаща еднократна сума от 30 лева на всеки клиент. За всеки следващи 12 часа – от 36 часа нагоре, се заплаща по 20 лева на всеки клиент, посочи председателят на КЕВР.

Анкети