Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Енергетика
  3. От 1 юли: Токът от АЕЦ „Козлодуй“ ще поскъпне, но с по-малко от 30% (ВИДЕО)

Енергетика

От 1 юли: Токът от АЕЦ „Козлодуй“ ще поскъпне, но с по-малко от 30% (ВИДЕО)

От 1 юли: Токът от АЕЦ Козлодуй ще поскъпне, но с по-малко от 30% (ВИДЕО) - Tribune.bg
Снимка:
© БГНЕС

Поскъпването от 1 юли на тока за бита, произведен от АЕЦ „Козлодуй“ ще бъде по-малко от 30%. Това съобщи министърът на енергетиката Владимир Малинов на брифинг в ресорното ведомство.

От електроцентралата са оттеглили ценовото предложение и след преизчисляване ще предложи по-ниско увеличение, уточни Малинов.

Заявлението вече е внесено в КЕВР, обясни изпълнителният директор на компанията Веселин Синабов, цитиран от БНР.

„Това е безспорно функция на мениджмънта АЕЦ „Козлодуй“, но на база проведената снощи вечерта среща с тях, разходите, които АЕЦ „Козлодуй“ има, те считат, че могат да бъдат оптимизирани. Както още веднъж искам да подчертая, това по никакъв начин няма да се отрази на безопасното и безаварийно функциониране на атомната централа, но със сигурност това, което мога да кажа е, че няма да има 30-процентно увеличение спрямо предходния регулаторен период", посочи енергийният министър.

„Булгаргаз“ също предлага по-малко поскъпване на природния газ през юни от първоначално предвидените 11%. Корекцията ще бъде с 3% надолу.

Новото предложение за цената на тока, произвеждан от АЕЦ „Козлодуй“ ще бъде внесено в КЕВР на 20 май.

След проведен търг, през юни България ще получи втечнен природен газ от турската компания „Боташ“, с отстъпка от цената, която ще спести на българския доставчик 11,5 млн. лв.

Булгаргаз ще съди Газпром заради спрените доставки през 2022 г.

По време на брифинга стана ясно още, че „Булгаргаз“ ще претендира неустойка в размер на 400 млн. евро към „Газпром“, заради претърпени вреди от спрените доставки на природен газ през 2022 г.

Малинов: Има голяма опасност от поскъпване на електроенергията за бита от 1 юли 2024 г.

Относно дефицита във Фонда за гарантиране на енергийната сигурност, Малинов увери, че на среща със служебния премиер Димитър Главчев, в присъствието на финансовия министър се взело решение, че недостигът от близо 450 млн. лева, който се очаква да нарасне в края на юни до 500 млн. лева, ще бъде компенсиран. По този начин ще се гарантира, че няма да има увеличение на цените за електроенергия на битовите потребители.

Подробности от брифинга в Министерство на енергетиката може да видите във видеото:

Анкети