Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Енергетика
  3. Отлага се прилагането на таксата за пренос на руски газ, а при сделка за „Лукойл“ ще трябва одобрение от НС

Енергетика

Отлага се прилагането на таксата за пренос на руски газ, а при сделка за „Лукойл“ ще трябва одобрение от НС

Отлага се прилагането на таксата за пренос на руски газ, а при сделка за Лукойл ще трябва одобрение от НС - Tribune.bg
Снимка:
© pixabay

Отлага се таксата за пренос на руски газ през България, а сделка за евентуалната покупка на „Лукойл“ ще бъде финализирана с одобрението на Народното събрание.

По думите на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов страната ни се придържа към т.нар. „европейски подход.

„Тъй като сме доста, доста близко до Шенген и всякакви варианти по някакъв начин това да ни спъне в последния момент, като например тази такса, с колегите решихме така да подходим - да приложим правилния т. нар. „европейски подход“. Това ще успокои във всички случаи държавите след нас и добросъседството, което винаги е било в нашите основни прерогативи, ще продължи да бъде такова“, посочи той.

„Отлагаме прилагането. Работим заедно с Европейската комисия и когато тя ни даде цялостен механизъм, тогава ще го приложим отново, ако успеем да намерим такъв механизъм. Ще следваме общия европейски подход“, коментира съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков.

„Трябва да има пълна прозрачност за потенциален купувач на „Лукойл“, понеже е стратегически обект за България, няма да има възможност тази сделка да бъде финализирана без разрешението на Народното събрание. Ще бъде взето абсолютно прозрачно решение и ще избегнем спекулации, че задкулисни играчи или офшорки ще стоят зад този стратегически актив“, обявиха още те.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, който е председател и на Комисията по външна политика, посочи, че ще бъде вкаран текст, който ще касае стратегически предприятия - газопроводите, хранилищата, ядрената енергетика, нефтопреработвателните предприятия.

„България цели пълноправно членство в Шенген и трябва да има ясна дата за прием на страната ни и по суша“, подчерта още Бойко Борисов.

„Това е нещото, което най-много касае нашия транспортен бизнес, икономиката и всичко останало. Затова претенциите, които имат, ние ще ги удовлетворяваме със свършена работа, но много ясно искаме да се знае какво се желае от България, а то е - пълноправно членство“, каза лидерът на ГЕРБ.

Според ДПС България не трябва да се съгласява да бъде приемана ограничено в Шенген само по отношение на въздушния трафик.

„За Шенген мисля, че това не е достатъчно и не трябва да го приемаме“, каза председателят на ПГ на движението Делян Пеевски.

Той допълни още, че ДПС подрепя предложението при сделка за „Лукойл“ да се гласува в НС.