Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Енергетика
  3. Подписаха два ключови договора за изграждането на Вертикалния газов коридор

Енергетика

Подписаха два ключови договора за изграждането на Вертикалния газов коридор

С това стартират реалните дейности за повишаване на капацитетите между Гърция и България и България и Румъния, след чието завършване българската газопреносна инфраструктура ще може да доставя допълнителни количества втечнен природен газ от надеждни източници

Подписаха два ключови договора за изграждането на Вертикалния газов коридор - Tribune.bg
Снимка:
© МС

В Министерския съвет бяха подписани два основни договора за изграждане на Вертикалния газов коридор – за лупингите Кулата-Кресна и Рупча-Ветрино. С това стартират реалните дейности за повишаване на капацитетите между Гърция и България и България и Румъния, след чието завършване българската газопреносна инфраструктура ще може да доставя допълнителни количества втечнен природен газ от надеждни източници, включително САЩ, Азербайджан, Египет и други.

„Инициативата на газопреносните оператори на България, Гърция, Румъния, Унгария, Словакия, Украйна и Молдова ще гарантира енергийната сигурност чрез диверсифицирани доставки в дългосрочен план“, каза по време на церемонията служебният министър-председателят Димитър Главчев.

Той подчерта, че след планираното прекратяване на транзита на руски природен газ през Украйна от началото на 2025 г., Вертикалният газов коридор, чиито инициатор е България, ще се наложи като инфраструктура от водещо значение за целия регион.

Премиерът Главчев отбеляза и активния принос на държавата за успешна реализация на стратегическия проект: Съветът за развитие към МС вече е одобрил държавни гаранции в рамките на проектобюджета за следващата година и това ще осигури възможност за атрактивно банково финансиране. Създадена е и междуведомствена работна група, чиято основна цел е да синхронизира действията на държавните институции, ангажирани с проекта с цел завършването му в предвидения срок.

"Вертикалният газов коридор, не само ще бъде стратегическа инициатива със значение за целия регион, но ще бъде инструмент за гарантиране на енергийната сигурност на един по-широк регион и доказателство за това е нашата синергия и симбиоза с всички държави по трасето", каза Владимир Малинов, служебен министър на енергетиката.

"Разбирайки огромното значение на този проект, който днес подписахме, ще гарантираме, че ще изпълним абсолютно качествено и в най-краткия възможен срок този толкова важен за региона проект", заяви Калин Пешов, председател на УС на строителна компания.

Вертикалният коридор е стратегическа инициатива на газопреносните оператори на България, Гърция, Румъния, Унгария, Словакия, Украйна и Молдова.

Стойността на проекта е 485 млн. лева. Първо ще се разшири газовата връзка с Гърция, което ще даде възможност да пренасяме синьо гориво с 4,5 млрд. куб. м. на ден повече от сегашното. След това ще бъде разширена и газопреносната част в Северна България, което ще даде възможност да увеличим транзита към Румъния с 30 млрд. куб. м на ден. Пусковият срок е 1 януари 2026 г. Целта е това да стане година по-рано.

Подписването на документите бе в присъствието на министър-председателя Димитър Главчев, министъра на енергетиката Владимир Малинов, председателя на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов, зам.-посланикa на САЩ Андриа Брулет-Родригез, посланиците на Унгария - Миклош Борош, на Украйна - Олеся Илашчук, на Молдова - Анатол Чебук и на Гърция – Алексиос Либеропулос, както и зам.-посланика на Словакия г-н Даниел Орсзаг.