Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Енергетика
  3. QatarEnergy възложи на Technip Energies договор за доставка на газ на стойност 10 млрд. долара

Енергетика

QatarEnergy възложи на Technip Energies договор за доставка на газ на стойност 10 млрд. долара

QatarEnergy възложи на Technip Energies договор за доставка на газ на стойност 10 млрд. долара - Tribune.bg
Снимка:
© QatarEnergy

QatarEnergy съобщи, че е възложила договор на стойност около 10 млрд. долара на съвместно предприятие на френската Technip Energies и Consolidated Contractors Company в последната голяма газова сделка на емирството в Персийския залив.

QatarEnergy © QatarEnergy QatarEnergy

Държавният въглеводороден гигант заяви, че договорът е за инженеринг, доставка и строителство на проекта North Field South (NFS).

Той определи стойността на сделката на „около 10 млрд. долара“ и заяви, че „обхватът му включва изграждането на два мега“ влака за втечнен природен газ с общ капацитет от 16 милиона тона годишно.

„Technip държи комфортно мнозинство от капитала“, заяви за АФП източник, близък до френската компания.

Consolidated Contractors Company (CCC) е глобална фирма за инженеринг и строителство.

Влаковете за втечнен природен газ, заедно с по-нататъшното разширяване на North Field East (NFE), ще увеличат общото производство на Катар от 77 млн. тона годишно на 126 млн. тона, заявиха от QatarEnergy.

NFS и NFE са част от по-широкия проект за разширяване на Северното находище, чиято цел е да увеличи до 2027 г.производството на втечнен природен газ в Катар с 60% до 126 милиона тона годишно.

Северното находище съдържа най-големите запаси от природен газ в света и се простира под Персийския залив на територията на Иран.

QatarEnergy заяви, че притежава 75-процентен дял в проекта NFS и вече е подписала споразумения за партньорство с TotalEnergies, Shell и ConocoPhillips за останалите 25%.

Министърът на енергетиката на Катар Саад Шерида ал-Кааби, който е и ръководител на QatarEnergy, нарече последната сделка „още един важен етап в най-големия проект за втечнен природен газ в света“.

Той заяви, че проектът ще се съсредоточи върху улавянето и съхранението на въглероден диоксид (CCS), за да се сведе до минимум общият му въглероден отпечатък.

„Той включва едно от най-големите съоръжения за улавяне и съхранение на CO2“, каза Кааби.

Той „представлява важна стъпка към постигането на целта на QatarEnergy за улавяне и съхранение на повече от 11 метрични тона СО2 годишно до 2035 г.“

Според Technip, съоръжението за улавяне и съхранение на СО2 ще доведе до „намаляване на емисиите на парникови газове с над 25% в сравнение с подобни съоръжения за втечнен природен газ".

Газов бум

Азиатските държави, начело с Китай, Япония и Южна Корея, са основният пазар за катарския газ, но той все повече се насочва към европейските страни, след като руската война в Украйна постави доставките под въпрос.

През ноември Катар обяви първата си голяма сделка за изпращане на втечнен природен газ в Германия.

До два милиона тона газ годишно ще бъдат изпращани в продължение на най-малко 15 години, считано от 2026 г., заяви тогава Кааби.

През същия месец QatarEnergy обяви 27-годишна сделка за доставка на природен газ с Китай, като я нарече „най-дългата“, която някога е виждана.

Държавната енергийна компания заяви, че ще изпраща 4 млн тона втечнен природен газ годишно от проекта North Field East на Китайската петролна и химическа корпорация (Sinopec).

Катар е един от най-големите производители на втечнен природен газ в света, наред със САЩ, Австралия и Русия.

По оценки на Qatar Energy Северното находище съдържа около 10 % от известните световни запаси от природен газ.

Морските запаси се простират над морската граница с Иран, чиито усилия да експлоатира съседното находище Южен Парс са възпрепятствани от санкциите на САЩ.

Катарският газ е един от най-евтините за добив и подхранва икономическия бум в малкото емирство в Персийския залив, което сега е една от най-богатите държави в света.