Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Енергетика
  3. Ресорната комисия в НС прие частичното вето наложено от Румен Радев на Закона за енергетиката

Енергетика

Ресорната комисия в НС прие частичното вето наложено от Румен Радев на Закона за енергетиката

Ресорната комисия в НС прие частичното вето наложено от Румен Радев на Закона за енергетиката - Tribune.bg
Снимка:

Комисията по енергетика в Народното събрание прие ветото на президента Румен Радев на промени в Закона за енергетиката. Това стана ясно по време на днешното заседание на комисията. С 12 "за", 8 "въздържали се" и един против комисията се съгласи с ветото на президента, предава БТА.

Председателят на парламентарната енергийна комисия Делян Добрев от ГЕРБ-СДС каза, че не може да има разпоредби от закона, които да се отклоняват от общоевропейската уредба. Затова депутатите от енергийната комисия приеха проблемният параграф 24 да отпадне и параграф 25 да стане 24. По този начин промените в Закона за енергетиката ще се гласуват отново в пленарна зала и законът ще може да влезе в сила без оспорения от президента параграф.

Депутатите решиха до синхронизирането на търговските платформи на "Българска независима енергийна борса" ЕАД до 31 декември 2023 г. към 15-минутен период на доставка финансовият сетълмент, изготвян от електроенергийния системен оператор, да се извършва на времеви интервал от един час. Вносител на промените е Делян Добрев от ГЕРБ-СДС.

В мотивите на президента се посочва, че с параграф 24 от Закона за изменение и допълнение на Закона за енергетиката се стига до отклонение от общоевропейската уредба, като се препятстват нейните социално-икономически ползи в България. С разпоредбата се предвижда до края на 2023 г. финансовият сетълмент, изготвян от електроенергийния системен оператор, да се извършва на времеви интервал от един час. Радев допълва, че европейското изискване е този времеви интервал да е 15 минути.

Според президента е приета разпоредба, която се отклонява от посочените норми. "Тя отлага вече въведеното в България задължително балансиране за 15 минути и връща сетълмента, извършван на времеви интервал от един час", сочат мотивите на ветото. Държавният глава смята, че ако периодът на сетълмент не е максимално близо до часа на доставка, резултатът ще е по-неточно прогнозиране от страна на търговските участници и отчитане на по-високи количества търговски небаланси.

Анкети