Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Енергетика
  3. Росен Христов за скъпия газ в „Чирен“: Непрозрачните процедури по закупуване на газ са довели до тази висока цена

Енергетика

Росен Христов за скъпия газ в „Чирен“: Непрозрачните процедури по закупуване на газ са довели до тази висока цена

Росен Христов за скъпия газ в Чирен: Непрозрачните процедури по закупуване на газ са довели до тази висока цена - Tribune.bg
Снимка:
© БГНЕС

По покана на министъра на енергетиката Росен Христов се проведе среща с представители на Асоциация на търговците и производителите на природен газ и водород. На нея бе обсъден основният проблем с високата цена на нагнетения договорен от предишните управляващи газ в хранилището Чирен. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на енергетиката.

„Непрозрачните процедури по закупуване на газ са довели до тази висока цена“, поясни министърът.

И двете страни бяха категорични, че тази цена е проблем както за държавното дружество „Булгаргаз“, така и за частните компании.

„Изваждането на този газ и пускането му на пазара води до увеличаване на цената за крайните потребители. Задържането му в Чирен също е проблем, защото по този начин от една страна остават блокирани стотици милиони оборотни средства, а от друга се нарушават редица законови изисквания за управлението на газохранилището“, обясни Росен Христов.

Той благодари, че към търсенето на решение са се присъедини и частният сектор, и синдикати.

Всички участници в срещата определиха разговора като конструктивен, тъй като бяха набелязани конкретни мерки, които да бъдат предприети през следващите седмици. В тази връзка бе сформирана работна група под ръководството на Министерството на енергетиката, която има задачата да изготви програма за компенсации и да се търси одобрение от Европейската комисия. Целта е да се постигне стабилна и приемлива цена на газа за крайните потребители, се посочва още в съобщението на енергийното ведомство.

Анкети