Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Енергетика
  3. Росица Карамфилова: Брюксел ще уважи искането ни за предоговаряне на ПВУ

Енергетика

Росица Карамфилова: Брюксел ще уважи искането ни за предоговаряне на ПВУ

Росица Карамфилова: Брюксел ще уважи искането ни за предоговаряне на ПВУ - Tribune.bg
Снимка:
© pixabay

„Вярвам, че Брюксел ще уважи искането ни за предоговаряне на ПВУ. Въпрос е на сериозен преговорен процес за намиране на балансирано решения“, това коментира за БНР служебният  министър на околната среда и водите Росица Карамфилова.

Тя посочи, че очакванията са за забавяне на постъпленията при влизане в преговорен процес.

„С финализиране на преговорите това забавяне ще бъде преодоляно“, добави тя.

„Задачата е с висока степен на важност и висока степен на предизвикателство. Срокът е много кратък. Мобилизирали сме ресурси, за да се направят анализи и сметки, за да се прецени какъв да е преговорният подход“, коментира тя.

По думите й фокусът в преговорния процес е да се предоговорят ангажиментите година спрямо година за намаляване на емисиите парникови газове, така че да се постигнат реализируеми цели.

Според нея задачата е много трудна.

„Ние като държава следва да вървим по пътя на декарбонизацията и дори в момента да намалим скоростта, то крайната цел вече е моделирана“, подчерта екоминистърът.

По думите й усилията са насочени към изготвянето на единна стабилна национална позиция, с която да се покажат конкретни и ясни мерки и стъпки за реализирането им.

Росица Карамфилова припомни, че първият транш е дошъл и се работи „без ни най-малко отпускане“.

Тя коментира още, че ЕК е завела две наказателни процедури във връзка с качеството на въздуха.

„Още през април 2021 г. ЕК завежда иска за налагане на еднократна санкция в размер на малко над 3000 евро на ден и периодична санкция от над 28 000 евро на ден. През септември подготвихме позиция, за да покажем, че вървим с устойчиви действия за намаляване на превишенията. Все още към момента очакваме решението на Европейския съд по делото. Имаме оптимистични очаквания“, обясни тя.

Според нея има шанс да избегнем глобата.

Друго предизвикателство е свързано с нарушенията и увеличенията на серния диоксид.

„Не преминахме 24-то превишение, което е сериозна позиция пред ЕК, че наистина вървим към подобряване на състоянието“, коменира още служебният екоминистър.

Анкети