Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Енергетика
  3. „TotalEnergies“ отчита рекордна нетна печалба от 20,5 млрд. долара

Енергетика

„TotalEnergies“ отчита рекордна нетна печалба от 20,5 млрд. долара

TotalEnergies отчита рекордна нетна печалба от 20,5 млрд. долара - Tribune.bg
Снимка:
© БГНЕС

Високите цени на петрола и газа увеличиха нетната печалба на френската „TotalEnergies“ до рекордните 20,5 млрд. долара през 2022 г., предаде АФП.

Печалбата от 28% щеше да бъде много по-висока, ако не се вземат предвид разходите в размер на близо 15 млрд. долара, свързани с напускането на руския пазар. Коригираната печалба, изключваща тези извънредни елементи, нарасна до 36,2 млрд. долара.

Въпреки това скокът на цените на петрола и природния газ след нахлуването на Русия в Украйна и санкциите на Запада беше сериозен стимул за TotalEnergies, както и за нейните конкуренти.

Огромните печалби предизвикаха нов дебат относно облагането на неочакваните печалби с данък, за да се финансират мерки за защита на потребителите от бурната инфлация.

Силното присъствие на TotalEnergies на пазара на втечнен природен газ също помогна, тъй като европейските държави потърсиха доставки от по-далечни региони, след като Русия намали доставките по тръбопроводи.

„Компанията се възползва напълно от глобалното си портфолио за втечнен природен газ“, заяви главният изпълнителен директор Патрик Пуян.

TotalEnergies отчете 22% скок в продажбите на втечнен природен газ през последните три месеца на миналата година в сравнение със същия период на 2021 г. Това спомогна за 11-процентно увеличение на общата коригирана печалба за тримесечието до 7,6 млрд. долара, въпреки че свързаните с Русия разходи я намалиха до 3,3 млрд. долара на нетна база.

Компанията увеличи окончателните плащания на дивиденти за 2022 г. и заяви, че може да увеличи възвръщаемостта за акционерите още повече през тази година.

Анкети