Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Енергетика
  3. Въпреки по-ниските цени на тока и газа Axpo отчита успешна финансова година

Енергетика

Въпреки по-ниските цени на тока и газа Axpo отчита успешна финансова година

Въпреки по-ниските цени на тока и газа Axpo отчита успешна финансова година - Tribune.bg
Снимка:

Axpo приключва успешно финансовата 2022/23 година, обявиха от компанията. Според данните приходите на групата за отчетния период възлизат на 10,451 млрд. швейцарски франка (над 21 717 120 185 лева), което е малко по-малко в сравнение с предходната година.

Общият приход за периода възлиза на 8,378 млрд. швейцарски франка, което представлява намаление с около 30% спрямо предишната финансова година и се дължи най-вече на значително по-ниските цени на електроенергията и газа, отчитат от групата. Те посочват още, че по-ниските цени и по-голямата експлоатационна готовност на електроцентралите са довели и до значително намаляване на разходите за закупуване на енергия с 65% - до 3,454 млрд. швейцарски франка.

„С коригирана EBIT в размер на 2,689 млрд. швейцарски франка, Axpo постигна изключително добри резултати, като най-голям принос за това има международният бизнес с клиенти и търговия“, посочват от дружеството.

„Поради изключителната нестабилност, която се наблюдаваше на пазарите в различни моменти, последните осемнадесет месеца бяха много трудни, но Axpo успя да излезе от този етап още по-стабилна, тъй като стратегията ни за диверсификация в различни бизнес области и държави отново се оправда“, отбелязва главният изпълнителен директор Кристоф Бранд отбеляза.  

От компанията посочват още, че успешно са разширили дейността си в областта на ВЕИ и иновативните решения за клиентите и търговията с енергия. Според данните общият размер на инвестициите възлизат на 475 млн. швейцарски франка, от които 230 млн. швейцарски франка са инвестирани в Швейцария. Компанията е и един от пионерите в производството на соларни инсталации в Алпите. В допълнение към съоръжението на язовир Мутзее, което е в пълна експлоатация от септември 2022 г., компанията разработва още два проекта. Тези инсталации са част от инициативата на Axpo за използване на слънчевата енергия и ще имат важен принос за надеждното електроснабдяване, особено през зимния период.

Групата работи по различни проекти за батерии в страната и чужбина. Както в Швейцария, така и в цяла Европа, Axpo има активен принос за развитието на водородната икономика и започна изграждането на първите си мощности за производство на водород в Швейцария.

В резултат на проучване сред клиенти и участници на пазара, през тази година Axpo оглави престижната класация за наградата „Energy Risk Commodity Rankings“ като най-добрият търговец на електроенергия в света. Това отличие е признание за възможностите на компанията да предоставя на своите клиенти новаторски решения и адаптирани енергийни продукти и услуги, дори и в сложна обстановка, посочват от компанията.

„През финансовата година Axpo си постави за цел постигане на нулеви нетни емисии и до 2030 г. компанията ще сведе до нула емисиите на CO 2 от собственото си потребление на електроенергия и от своя автопарк. А в по-дългосрочен план – до 2040 г., Axpo иска да декарбонизира емисиите в пряката си сфера на влияние и по този начин да надвиши законовите изисквания. Като краен резултат до 2050 г. Axpo се стреми да постигне неутралност по отношение на климата по цялата верига за създаване на стойност.

Въпреки сложната обстановка, финансовата година 2022/23 се оказа една от най-успешните за Axpo. Като водеща международна компания в областта на енергетиката Axpo продължи да оказва силно влияние: допринася значително за сигурността на системата за енергийни доставки, за напредъка на енергийния преход и изграждането на ВЕИ мощности, както и за разрастването на бизнеса на клиентите с решения за търговия с енергия“, посочват от дружеството.

Етикети: отчет (16)
Анкети