Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Хотелиери алармират: Туризмът става непривлекателна сфера за работа - няма кадри

Парите

Хотелиери алармират: Туризмът става непривлекателна сфера за работа - няма кадри

Предлагането на работни места в сферата е по-голямо от търсенето

Хотелиери алармират: Туризмът става непривлекателна сфера за работа - няма кадри - Tribune.bg
Снимка:
© pixabay

Трудно се намират кадри в сферата на туризма и предлагането на работни места е по-голямо от търсенето, разказват хотелиери, които участват в днешната специализирана трудова борса в Младежкия център в Добрич.

Няма кадри, не искат да се обучават и туризмът започва да става непривлекателна сфера за работа заради краткия сезон по Северното Черноморие и липсата на правно регулиране, коментира Станислав Димитров, управител на хотел в Кранево. За предстоящия летен сезон бизнесът му търси цялостен персонал – от помощник-готвачи до администратори, предава БТА.

„Предлагаме възможност за развитие, обучение в сферата на туризма. Работим и с лица под 18 години, като даваме шанс за нормален старт“, каза той.

Предизвикателство е и да се намери баланс между високите цени на основните стоки и стремежа към предлагане на конкурентен туристически продукт.

„За да бъдем конкурентни, цените на нашия продукт не са толкова високи и средствата за заплати не са големи. Стараем се да поддържаме някакво средно ниво за нашата област, но е трудно“, уточни Димитров.

Според него в България има достатъчно кадърни хора, но ако сред тях не открие необходимите работници, би се обърнал и към украинския трудов пазар.

„Трудно се намират кадри. Обикаляме всички борси, на които ни поканят. Предлагането на работни места е много по-голямо от търсенето“, казва Стефка Стефанова, хотелиер в „Златни пясъци“.

За идния летен сезон бизнесът, който представлява, се нуждае от 300-400 работници, които търси освен в България и в държави извън Европейския съюз – Киргизстан, Узбекистан, Украйна и Турция.

Според Дивна Керанова, също хотелиер във варненския курорт, работната ръка в бранша е „много слаба“ и „несериозна“. Българи често отказват да работят заради ниските заплати, въпреки тенденцията възнагражденията да се повишават, споделя тя. Попълва  персонала и с представители на малцинствата. Сред тях „има хора, които са сериозни, отговорни, пътуват от други градове, само и само да могат да изхранят семействата си“, коментира Керанова.

„Очакваме доста по-силен сезон и ни трябва доста работна ръка от всякакво ниво“, коментира Ива Желязкова, мениджър на хотел в курортен комплекс „Албена“.

По думите ѝ в предходните години са разчитали на голям брой работници от Украйна и Киргизстан, докато тази ще наемат „основно“ от Киргизстан и Турция. Според Желязкова подобни трудови борси са „изключително полезни“, тъй като чрез тях бизнесът трупа впечатления за качествата на хората, които търсят заетост.

Освен над 15 представители на туристическия бранш, в днешната специализирана трудова борса участват още Областен информационен център – Добрич, Търговско-промишлената палата в града и Военно окръжие – Добрич.