Мрежата
Хранителните навици на българите: Зеленчуци, хляб и тестени изделия са сред най-консумираните храни у нас през 2024 г.

По повод 16 октомври – Световния ден на храните, НСИ представя обобщена информация за хранителните навици на българите през 2024 г.
Според данните средногодишно за периода един човек у нас е консумирал 76 кг зеленчуци, 69 кг хляб и тестени изделия, 60 кг плодове и 58 кг месо и месни произведения. На един човек се падат и по 166 броя яйца, 10 литра олио, 12 кг сирене, 20 литра прясно мляко и 28 кг кисело мляко.
От Националния статистически институт припомнят, че Световният ден на храните се отбелязва за първи път през 1981 г. по инициатива на Организацията по прехрана и земеделие на ООН (ФАО). От тогава до сега над 150 държави са се включили в проявата, като България се присъединява през 2006 г.
Всяка година събитията за честването се провеждат под определена тема. Тази година тя е „Ръка за ръка за по-добра храна и по-добро бъдеще“.