Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Енергетика
  3. Христов след Съвета по енергетика на ЕС: Срещнахме твърдото становище, че няма лесно да предоговорим ПВУ

Енергетика

Христов след Съвета по енергетика на ЕС: Срещнахме твърдото становище, че няма лесно да предоговорим ПВУ

„Най-важната причина е категоричността, с която предишното редовно правителство е подписало документа, без да направи необходимите анализи и да приеме ангажименти, които са изпълними“, посочи в Брюксел служебният енергиен министър

Христов след Съвета по енергетика на ЕС: Срещнахме твърдото становище, че няма лесно да предоговорим ПВУ - Tribune.bg
Снимка:
© БГНЕС

„Както беше очаквано, срещнахме твърдо становище, че няма да е лесно да предоговорим Плана за възстановяване и устойчивост. Най-важната причина е категоричността, с която предишното редовно правителство е подписало документа, без да направи необходимите анализи и да приеме ангажименти, които са изпълними“. Това заяви министърът на енергетиката Росен Христов пред медии в Брюксел, след заседание на Съвета по енергетика на ЕС.

„Повечето доводи, които сега изтъкваме, че не можем да изпълним тези цели, са съществували и тогава, затова сега е трудно да убедим Комисията защо искаме промяна, след като планът е подписан от редовно правителство. Това, което се хареса, е концепцията ни да интегрираме проектите по ПВУ, новата програма RepowerEU и териториалните планове в общата цел за зелен преход. Разбира се, искат се конкретни изпълнения и мерки“, допълни Христов.

По думите му след 3 седмици е насрочена следваща среща, на която да се посочат и ясни стъпки. Втората тема, която коментира министър Христов, бе скъпата цена на нагнетения в Чирен газ.

„Миналата седмица президентът Румен Радев повдигна темата на среща на високо равнище, а сега аз я продължих на министерско ниво и европейски дирекции. Очакваме обратна връзка дали има вариант за интегриран подход с останалите държави“, каза още министър Христов.

Той посочи, че заедно с останалите си колеги са коментирали още продължаването на мерките за намаляване потреблението на газ.

„Подкрепихме подхода, но изтъкнахме, че трябва да се фокусираме върху диверсифициране на доставките, защото няма как до безкрай да се намалява консумацията и това беше прието с разбиране“, допълни Христов.

Анкети