Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Имоти
  3. Активността на пазара на луксозни имоти в България е на рекордни нива през 2022 г.

Имоти

Активността на пазара на луксозни имоти в България е на рекордни нива през 2022 г.

Очакванията за 2023 г. са за стабилен пазар без спад на цените

Активността на пазара на луксозни имоти в България е на рекордни нива през 2022 г. - Tribune.bg
Снимка:
© pixabay

Активността на пазара на луксозни имоти у нас достигна рекордни нива през 2022 година. Във второ тримесечие броят сделки в сегмента дори изпревари обемите, регистрирани през 2008 година. Цените продължават да растат, но с по-умерени темпове в сравнение с тези при масовите имоти. Покачването във високия сегмент за периода януари-ноември е с около 23% на годишна база. Това обявиха в анализ от компанията за луксозни имоти Unique Estates.

„Отчитаме една изключително успешна и активна 2022 г., като пазарът беше подчинен на инерцията от много силната 2021 г. Традиционно луксозният сегмент се повлиява най- слабо от икономическите промени, така че можем спокойно да кажем, че в него криза няма“, заяви Весела Илиева, управляващ партньор на Unique Estates.

По думите ѝ тази година е донесла много трансформации, но е важно да се постъпва разумно.

„В България инвестицията в имот продължава да е гаранция за сигурност и стабилност“, категорично заяви Илиева.

По думите ѝ, очакванията за спад на цените не се оправдават. Ръстът им продължава, като рова се дължи отчасти на инфлацията.

Не се сбъдват и прогнозите от края на 2021 година, че на пазара ще излезе много ново строителство, което ще доведе до пренасищане и спад в ценовите нива. Разрешителните за строеж за нови сгради през 2022 г. все още не са достигнали обемите от 2021 г.

„В началото на лятото много инвеститори замразиха продажбите, което силно ограничи предлагането. Това създаде известна несигурност на пазара. Клиентите се обърнаха към имоти старо строителство, което обуславя техния ценови ръст. Покачването на лихвите по кредитите тепърва ще дава отражение. Какви ще бъдат реалните цени на имотите през следващата година ще разберем в началото на 2023 година“, посочи още Илиева.

Цени на сделки за продажба /цена/ кв. м/

Източник: Unique EstatesИзточник: Unique Estates

През второто полугодие започва спад на интереса, но при по-висок процент от запитванията се достига до реална сделка.

„Купувачите днес са по-малко на брой, но по-сигурни и мотивирани. Те търсят имот за лично ползване и са взискателни към това, което получават срещу парите си. Най-често се интересуват от апартамент с 2 или 3 спални. Все по-голяма популярност добиват умните сгради, със системи за добра енергийна ефективност. Търсят се и нови луксозни имоти в затворени комплекси. Инвестиционно настроените купувачи към момента не са активни на пазара“, посочи Светослава Георгиева, оперативен директор на Unique Estates.

От Unique Estates отчитат и засилена активност в най-високия сегмент от пазара. Най-скъпата сделка за периода е за апартамент с цена от 7620 евро/кв м на улица Оборище в Докторска градина.

Появяват се и купувачи на т.нар. „трофейни“ имоти. Тези клиенти сключват сделки за жилища, които са стояли на надпазарни цени, а днес намират реализация.

„Все повече купувачи в най-високия ценови сегмент се интересуват от покупка в ранен етап на строителството. Затова е ключово за инвеститорите да предложат добри схеми на плащане, а крайните цени трябва да бъдат пазарни. Условията в момента предполагат отсяване на добрите инвеститори. Това ще елиминира риска от свръхпредлагане в този сегмент, което е предпоставка за един сигурен пазар през 2023 г.“,  коментира Весела Илиева.

Отстъпките все още не са значим фактор на пазара, показват данните на компанията.

Апартаментите се продават почти без отстъпка, като тя е по-сериозен фактор на пазара на къщи.

Средна отстъпка от офертната цена/в %/

Източник: Unique EstatesИзточник: Unique Estates

Активен е пазарът на наеми във висок ценови клас, посочват още от Unique Estates. През 2022 година общият обем сделки нараства с 30% спрямо миналата година. Покачват се и наемните цени – през настоящата година те са 9,21 евро/кв. м при 8,4 евро/кв. м през предходната 2021 година. От компанията отчитат дефицит в предлагането на луксозни къщи под наем – едва 10% от запитванията успяват да се удовлетворят от настоящото предлагане. Очакванията на компанията за 2023 г. са за стабилен пазар без спад на цените. Нарастването ще е с ниски темпове, а клиентите, които търсят със спекулативна цел, няма да бъдат фактор на пазара в София.

Сънародниците ни, които разполагат със спестени средства, се разделят в две основни групи. Такива, които търсят сигурност за парите си и предпазване от инфлацията. Те и занапред ще избират имот в България – доказано стабилно вложение. Друга група са търсещите висока доходност. Те вече търсят възможности не само извън България, но и извън Европа, където инфлационните процеси са идентични с тези у нас.

Според проучването на Unique Estates през 2022 г. категорично Дубай се утвърждава като най-горещата дестинация за покупка на имот. По данни на "Bonne Apart", ексклузивен партньор на Unique Estates за района на Дубай – през 2021 г. са направени 84 000 сделки на обща стойност 75 млрд. евро.

Източник: Unique EstatesИзточник: Unique Estates

Активното търсене и мерките, предприети от правителството за привличане на чуждестранни инвестиции, довеждат до ръст в цените на жилищните имоти в емирството - с 10 на сто в края на 2021 г., който продължава и през 2022 г. През септември 2022 г. трансакциите достигат нов рекорд от 6,6 милиарда USD, което е увеличение от 49,7 на сто спрямо същия месец на 2021 г. Трансакциите в Дубай основно включват малки апартаменти, къщи или малки парцели. Но най-голям дял - 40,6 на сто от тези сделки, са за имоти ново строителство.

Източник:Unique EstatesИзточник:Unique Estates

Очакванията на екипа на Unique Estates са високата доходност от 6-8 на сто от дългосрочен наем, 13 на сто - от краткосрочен, както и 20-30 на сто при препродажба, ведно с данъчните облекчения, да доведат до интересни сделки със спекулативна цел от български граждани.

Анкети