Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Имоти
  3. Имотният пазар в Гърция плавно се възстановява – търсенето расте, цените също

Имоти

Имотният пазар в Гърция плавно се възстановява – търсенето расте, цените също

Имотният пазар в Гърция плавно се възстановява – търсенето расте, цените също - Tribune.bg
Снимка:
© pixabay

Гръцкият жилищен пазар показва признаци на прекомерно търсене, което подхранва поскъпването на цените и стартирането на нови инвестиции, както посочва Националната банка на Гърция в своя анализ на пазара на недвижими имоти.

Според изнесените данни средната цена на жилищата се е увеличила с 14,5% през 1-вото тримесечие на 2023 г., на годишна база, което е най-силният темп от поне 30 години, отбелязват от Дирекцията за икономически анализи на Националната банка.

„Това представяне значително надхвърля средното за еврозоната (+0,3% годишно през Q1 на 2023 г.). Кумулативното поскъпване на жилищата в Гърция след най-ниската точка по време на гръцката криза през 2017 възлиза на почти 50%, като нивото им обаче остава с 14% под историческия връх от Q3 на 2008 година“, се посочва в анализа.

Според икономистите ключовите констатации от анализа потвърждават, че гръцкият пазар на недвижими имоти е в едва в начална фаза от цикъла на възстановяването си. Едно от тези индикации е рякото увеличение на търсенето – поне по отношение на незабавно търгувани имоти. От друга страна увеличените разходи за строителство предполагат трайна възходяща тенденция на цените, поне в двугодишен хоризонт, въпреки предизвикателствата, породени от новата среда на лихвените проценти в международен мащаб, категорични са експертите.

Поради рязкото свиване на строителната активност, породено от инфлацията свръхпредлагането на имотния пазар в страната беше охладено.