Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Имоти
  3. Брокер: Новите правила на БНБ за ипотечните кредити почти няма да се отразят на имотния пазар

Имоти

Брокер: Новите правила на БНБ за ипотечните кредити почти няма да се отразят на имотния пазар

Брокер: Новите правила на БНБ за ипотечните кредити почти няма да се отразят на имотния пазар - Tribune.bg
Снимка:
© БГНЕС

Първото нещо, което определя цената на недвижимия имот, е инфраструктурата и близостта до метростанции и търговски обекти, те са най-скъпи. Няма нагласи цените да спаднат, от началото на 2024 г. имаме 6-7% ръст.

Това заяви в интервю за БГНЕС Веселина Стоева, брокер и председател на Асоциацията за развитие на брокерите (АРБИ).

„БНБ ни каза, че има промяна през последните месеци по посока повишаване на кредитирането, т.е. в ипотеките за жилищно кредитиране. Тази промяна би се отразила само на част от хората, тези, които така или иначе са на ръба на възможностите си да се кредитират по отношение на доходите, които имат“, обясни Стоева.

БНБ разпореди на банките да затегнат условията за отпускане на ипотечни кредити

Тя подчерта, че няма да има промяна при хората с високи заплати. „Младите семейства с добри професии, типичен пример са IT специалистите, на този етап за тях няма да има никаква промяна. На практика те имат достатъчно самоучастие в кредита, и дори да бъдат променени тези параметри, няма да се отрази значително на възможностите им за покупка“, смята експертът.

Банковият сектор приема мерките на БНБ за ипотечното кредитиране

Стоева коментира, че има силно ограничено предлагане на завършени имоти и най-дефицитният тип имот в момента е този, който няма нужда от ремонт и човек може директно да се нанесе в него. „Това са и най-скъпите имоти, сметнато в цена на квадратен метър. Поради тази причина и голяма част от хората търсят алтернатива в новостроящите се сгради на по-ранен етап на строителство“, обясни брокерът. Тя бе категорична, че жилища могат да се намерят, но хората трябва да имат реалистични очаквания в зависимост от това какви са бюджетите, с които разполагат.

Стоева обясни, че ако имотът е обявен на пазарна стойност, съвсем възможно е в рамките на около две седмици, собственикът да получи предложение от купувач за договаряне на условия по сделка. В противен случай, ако е над пазарната цена, може дори и месеци да няма дори нито един оглед на жилището, в зависимост от това колко надценен е имотът. „Има много ясно изразена такава тенденция през последната около половин година. Всички имоти, които се обявяват на пазарни цени, намират много бързо своите нови собственици“, каза Веселина Стоева.

Тя бе категорична, че първото нещо, което определя цената на квадратен метър, е мястото. „Мястото е свързано с инфраструктура, с възможности за достъп до всички тези търговски центрове, културни центрове и така нататък, които осигуряват различното ниво на жизнен стандарт. Другото важно нещо за имотите е тяхното състояние в момента. Както и преди малко казах, имотите, които са в добро състояние, намират много по-лесно купувачи“, обясни Веселина Стоева.

Тя поясни, че през последните 10 години се е променил значително профила на купувача. „По време на COVID-19 хората купуваха имоти с инвестиционна цел. Сега по-скоро има отдръпване на тези хора. Те все още са на пазара, но в голяма степен са в такава наблюдаваща и изчакваща позиция да се появи добра оферта, която може да се обвърже с добра доходност“, каза Стоева и уточни, че сега водещи на пазара са тези хора, които търсят имот за собствено ползване. „И това е една от причините да има повишение на броя на ипотечните кредити, защото голяма част от хората не разполагат с такива средства и разчитат на банково финансиране. Данните за средната заплата в София показват, че тя постоянно се повишава и това дава една увереност на хората, че ще могат да покриват тези вноски по кредитите“, смята брокерът.

Според нея много предпочитани квартали с инвестиционна цел са новозастрояващите се квартали по Южната дъга. „Изключително важна роля в това играе изграждането на инфраструктурата и метролиниите. В последните години това превърна квартал „Кръстова вада“ в един изключително предпочитан район за инвестиция, тъй като там има и близост до търговски център. Там отиват и строителните компании, и всъщност една от първите индикацииg кой район ще се развива по отношение на цените, е къде отиват големите строителни компании“, обясни Стоева.

Експертът коментира, че не вижда причина да има намаление на цените на недвижимите имоти. „Знаете, сега има очаквания за влизане на България в Еврозоната. Обикновено, когато такова нещо се случи с друга държава в миналото, се вижда една по-голяма стабилност на пазара, повишаване на цените, но има прекалено много други условия и събития, които биха могли в дългосрочен план да намалят цените. Очакването обаче е, че до края на годината, при запазване на тези условия на пазара, не би следвало да има сериозни корекции. Имаме плавен ръст на цените дори от началото на годината в рамките на около 6-7%“, смята брокерът.