Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Имоти
  3. Китайският строителен предприемач China Evergrande Group търси защита от фалит в САЩ

Имоти

Китайският строителен предприемач China Evergrande Group търси защита от фалит в САЩ

Китайският строителен предприемач China Evergrande Group търси защита от фалит в САЩ - Tribune.bg
Снимка:
© БГНЕС

Изпадналият в затруднение строителен предприемач China Evergrande Group подаде молба за защита от банкрут в САЩ докато кризата с недвижимите имоти в Китай се задълбочава. Този ход ще позволи на най-задлъжнелия строителен предприемач в света да защити активите си в САЩ, докато все още вървят преговорите по сделката с кредиторите на китайския предприемач за преструктуриране на огромните дългове, предава Ройтерс.

Преди няколко години Evergrande беше най-голямата строителна инвестиционна компания в Китай, която през 2021 година беше застигната от безпрецедентна по мащаби дългова криза, която рефлектира върху имотния сектро в страната, представляващ приблизително една четвърт от икономиката на азиатската държава.

Преди дни Китай неочаквано понижи няколко ключови лихвени проценти в опит да подкрепи понижената активност в сектора. Като в понеделник се очаква Централната банка да обяви ново намеление на основните лихвени проценти, но тези усилия според анализатори са закъснели и вече има нужда от много по-твърди мерки, за да бъде спряна низходящата спирала на икономиката.

На този фон от China Evergrande Group са потърсили защита съгласно Глава 15 от Кодекса за несъстоятелността на САЩ, която защитава американските активи на чуждестранни компании, докато те работят по преструктуриране на дълговете си.

Въпреки че стъпката се разглежда като процедурна, тя показва, че компанията е към края на този процес след повече от година и половина преговори с кредиторите си.

От Evergrande заявиха в декларация, че ще поискат от съда на САЩ признаване на схеми за споразумение по преструктурирането на офшорния дълг за Хонконг и Британските Вирджински острови, тъй като доларовите финанси на компанията се управляват от законодателството на Ню Йорк.

„Заявлението е нормална процедура за преструктуриране на офшорния дълг и не включва петиция за банкрут“, уточняват от компанията.

Преструктурирането на офшорния дълг на Evergrande включва общо 31,7 милиарда долара, сред които облигации, обезпечения и задължения за обратно изкупуване.

Припомняме, че кризата сполетяла Evergrande продължава да рефлектира и върху редица китайски строителни предприемачи, които също просрочиха своите офшорни дългови задължения, оставяйки недовършени домове и неплатени сметки към доставчици, което срина доверието на потребителите във втората по големина икономика в света. Инвестициите в имоти, продажбите и новото строителство са белязани от бърз темп на свиване вече повече от година.

Анкети