Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Имоти
  3. През януари покупките на нови жилища в САЩ са скочили до 10-месечен връх

Имоти

През януари покупките на нови жилища в САЩ са скочили до 10-месечен връх

Спрямо същия месец на 2022 г., обаче са продажбите са намалели с 19,4 %, отчитат от Министерството на търговията в страната

През януари покупките на нови жилища в САЩ са скочили до 10-месечен връх - Tribune.bg
Снимка:
© pixabay

Продажбите на нови еднофамилни жилища в САЩ са скочили до 10-годишен връх през януари, докато цените са се понижили. Това съобщава Ройтерс, цитирайки най-новите сезонно коригирани данни на Министерството на търговията.

Закупените нови жилища през януари в страната на годишна основа са скочили със 7,2%, което отговаря на 670 000 имота, цитира БТА.

Продажбите нови еднофамилни къщи през януари, отнесен към същия месец на 2022 г., обаче са намалели с 19,4 на сто.

Декемврийският темп на продажбите беше преразгледан с 9000 нагоре достигайки до 625 000 имота.

Продажбите на нови жилища, които се отчитат при подписване на договор за покупко-продажба, се считат за водещ индикатор за жилищния пазар. Икономисти, анкетирани от Ройтерс, по-рано прогнозираха, че американските продажби на нови жилища, които представляват малък дял от продажбите на жилища като цяло в САЩ, ще се увеличат до 620 000 броя.

Жилищният пазар е най-силно потърпевш от агресивното повишаване на лихвените проценти от страна на Управлението за федерален резерв на САЩ. Жилищните инвестиции са се свивали през последните седем поредни тримесечия, което е най-дългият подобен период от 2009 г.

Средната медианна цена на американските нови жилища през януари е била 427 500 щатски долара, което е спад от 0,7% на годишна база. В края на миналия месец на пазара е имало 439 000 нови жилища, докато през декември техния брой е бил 452 000.

Продажбите на еднофамилни жилища в САЩ както на нови, така и на вече притежавани, са намалели до сезонно коригиран годишен темп от 3,59 милиона през януари, което е спад от 0,8 на сто спрямо декември, както и с 36,1 на сто в сравнение със същия месец година по-рано.

Средната медианна цена на вече притежавана еднофамилна къща е била 363 100 долара през януари, което е годишен ръст с 0,7%.

Анкети