Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Имоти
  3. Сключват повече сделки в крайните квартали

Имоти

Сключват повече сделки в крайните квартали

Има интерес към столичните райони „Надежда“, „Люлин“ и „Дружба“

Сключват повече сделки в крайните квартали - Tribune.bg
Снимка:
© БГНЕС

Нарастват сделките с апартаменти в крайните столични квартали, разказаха брокери на имоти. Сред причините за това са високите цени на имотите в районите, които са по-близо до центъра. Същевременно благодарение на метрото времето за пътуване от крайните квартали до центъра не се различава съществено спрямо останалите столични райони.

Има голям интерес към жилищата в столичните квартали „Надежда“, „Люлин“, „Дружба“, казват брокери, пише „Труд“. В „Надежда“ има метро, а цените на имотите са доста по-ниски спрямо жилищата в райони, които се смятат за по-престижни. Всъщност има квартали, които са с по-добър имидж, но интересът и към апартаментите в останалите столични райони е голям. Има търсене на жилища в квартали като „Люлин“ и „Дружба“ с изключение на блоковете тип общежития.

„Като се абстрахираме от тях, стандартен апартамент в нормален квартал и на нормална цена се продава лесно“, казват брокери. На пазара има и завишени оферти. Например брокери срещат оферти за панелен тристаен апартамент с цена 400 хил. евро в краен квартал, при положение, че пазарната му цена е 130-140 хил. евро.

Според брокери не е коректно да се сравняват цените на квадратен метър ново и старо строителство. Причината за това е, че при новото строителство в квадратурата влизат и прилежащите на имота общи части от сградата, докато при старото строителство това не е така. При новото строителство вече е стандарт да няма отделна кухня, а да има обособен кът за готвене в дневната. Това е тенденция на пазара, която е предпочитана от голяма част от купувачите. Някои обаче държат да имат отделна кухня и в тези случаи е по-добре да се обърнат към старото строителство. В повечето стари сгради обаче няма гаражи, докато при новото строителство предприемачите най-често предвиждат места за паркиране, защото на това държат много купувачи. Новото строителство има и предимство при използваните материали. Освен това при покупка на апартамент човек може да му направи ремонт, но при новото строителство и общите части, покривът и водопроводната системи са нови и скоро няма да се налага да им бъде правен ремонт, което е предимство за купувачите.

Анкети